Hör debatten om omskärelse på centerstämman. Foto: Anders Wiklund/TT

Centerpartiet svänger om krav på omskärelse av pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet svänger nu helt när det kommer till det laddade beslutet från 2019, om att förbjuda icke-medicinsk omskärelse av pojkar.

Omskärelse ska vara tillåtet, anser Annie Lööf och partiledningen, vars linje vann i en omröstning på partistämman.

Redan när beslutet fattades på partistämman 2019 för två år sedan var det mycket omdiskuterat och kritiserat. Men ombuden körde över partiledningen – och Centerpartiet beslöt att verka för att omskärelse av pojkar som inte sker av medicinska skäl ska förbjudas i Sverige.

Partiledningen varnade då för att beslutet skulle uppfattas som att partiet vill förbjuda judendomen och islam. Beslutet fick också hård kritik från bland annat judiska och muslimska organisationer.

– Centervänner, för två år sedan så hade vi en debatt och vi fattade ett beslut som gjorde många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och rent av sorgsna. I dag ber jag er att fatta ett beslut som kan läka de såren, sa gruppledare Anders W Jonsson, tidigare vice partiordförande, inför dagens omröstning.

”Skulle var enda landet”

Under Centerstämmans första dag på torsdagen var diskussionerna kring frågan känslosvallande och debatten het. På en pressträff innan omröstningen slog partiledaren Annie Lööf också fast att hon hoppades att beslutet om omskärelseförbud skulle skrotas, skriver Göteborgs-Posten.

– Sverige skulle vara det enda landet i världen med ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse av pojkar, sa Lööf enligt tidningen.

De som ville slopa förbudet vann med röstsiffrorna 53 procent mot 46, 247 röster mot 216.

Att frågan återigen togs upp beror på att ett enskilt ombud lämnat in ett yrkande för att slopa kravet, efter ett kommittéarbete i grupp som gjorts före årets stämma. En majoritet av partistyrelsen ställde sig sedan bakom yrkandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.