Centerpartiet väntar på ett sockrat bud från Stefan Löfven. Enligt centerpartisten som SVT Nyheter har talat med anses Löfven vara redo att gå Annie Lööf (C) till mötes för att lösa regeringsfrågan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Centerpartiet väntar på sockrat bud från Socialdemokraterna i regeringsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet väntar på ett sockrat bud från Socialdemokraterna och har bokat in flera möten nästa vecka – så att de snabbt kan ta ställning till en ny statsminister.
– Vi tror att de kan gå längre, det är det vi väntar på, säger en centerpartist.

Regeringsdramat fortsätter. På fredagen är det dags för de båda huvudkandidaterna till statsministerposten, Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), att lämna en andra återrapportering till talmannen via telefon.

Socialdemokraterna är mycket förtegna inför samtalen.

– Jag tänker inte säga någonting om det, ni får ge er till tåls, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises till SVT Nyheter.

Inte heller Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström vill uttala sig före telefonmötet.

– Samtalen förs på olika nivåer och vi kommer inte att säga någonting mer just nu, säger han.

C har nyckelroll

Samtidigt uppges Centerpartiet, som har en nyckelroll i regeringsförhandlingarna, vara redo att snabbt ta ställning till en ny statsminister.

– Våra almanackor är flexibla, det finns beredskap att kalla in partistyrelse, riksdagsgrupp och förtroenderåd, säger en centerpartist till SVT Nyheter.

Redan före jul bokade partiet in tre preliminära möten nästa vecka med partistyrelsen, riksdagsgruppen och förtroenderådet. Det sistnämnda mötet i förtroenderådet, som är tänkt att äga rum den 12 januari, kan fungera som en extra back up om de övriga mötena inte räcker.

Centerpartiet väntar på ett sockrat bud från Stefan Löfven. Enligt centerpartisten som SVT Nyheter har talat med anses Löfven vara redo att gå Annie Lööf (C) till mötes för att lösa regeringsfrågan.

– Vi tror att de (Socialdemokraterna) kan gå längre, det är det vi väntar på, säger centerpartisten.

Måste bli klart

Knäckfrågorna som måste lösas är arbetsrätten, landsbygdspolitiken – framför allt strandskyddet och äganderätten i skogen – och bostadspolitiken. Det handlar även om Västerpartiets inflytande och tilliten mellan S och C, menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Hon säger att regeringsförhandlingarna måste bli klara nästa vecka, innan talmannen lägger fram en ny statsministerkandidat den 14 januari.

– Talmannen kommer att vinnlägga sig om att föreslå någon som kan tolereras i riksdagen i en tredje statsministeromröstning för att undvika en fjärde omröstning – för om den misslyckas blir det extra val, säger Elisabeth Marmorstein.

Vill inte bekräfta

”Vi deltar naturligtvis i samtal för att medverka till en lösning som är den bästa möjliga för Sverige utifrån det läge vi befinner oss i. Fler partier måste ta ansvar för att detta ska vara möjligt”, skriver Michael Arthursson (C) i en kommentar till SVT Nyheter.

”Det vore en stor fördel om en statsminister kan tolereras av riksdagen i den tredje omröstningen”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet