• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C). Foto: TT

Centerpartiet vill slopa krav på lärarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

90.000 lärare kan behöva anställas under de kommande fyra åren för att hantera det ökade antalet elever. Nu vill Centerpartiet tillfälligt slopa kravet på lärarlegitimation för att lösa lärarbristen.

På fredag samlas 700 centerpartister för kommundagar i Karlstad. Det övergripande temat är hur kommunerna ska hantera integrationen av den stora strömmen flyktinginvandrare. När det gäller skolan och den akuta bristen på lärare vill partiet nu slopa kravet på lärarlegitimation under tre år.

– Under förra året fick vi 70.000 nya elever i och med den invandring vi har till landet och då krävs det väldigt snabba åtgärder om inte återverkningarna ska bli jättesvåra i den svenska skolan, säger den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C).

Riktar sig till blivande och före detta lärare

Det totala rekryteringsbehovet fram till 2019 är knappt 90.000 heltidstjänster. Centerpartiets förslag riktar sig till de lärare som ännu inte skaffat sig en legitimation och de som gått i pension. Det handlar alltså inte om personer som saknar erfarenhet att jobba som lärare.

– Vi ska se till att utnyttja de här mer än 2500 lärarna som varje år går i pension och säga ”Välkommen tillbaka, just nu behövs ni mer än någonsin i den svenska skolan”. Vi behöver också kunna använda de lärare som ännu inte har en legitimation fullt ut, det är en tredjedel av lärarna i dag, säger Anders W Jonsson.

Men Centerpartiets förslag sågas av allianskamraterna i Liberalerna som var de som drev på för att införa lärarlegitimation under alliansregeringen.

– Det vore ett stort steg bakåt. Kommunerna har sedan kommunaliseringen på 1990-talet ägnat sig åt att anställa en stor mängd obehöriga och outbildade lärare därför att de är billigare att anställa. Därför har vi infört lärarlegitimation för att lyfta kraven på lärarkåren och om vi nu tar bort det, ja då fortsätter Pisa-resultaten att sjunka, säger partiledaren Jan Björklund (L).

Vill införa en ny tjänst

Redan i dag finns det en möjlighet att göra ett ettårigt undantag från kravet på lärarlegitimation men det räcker inte enligt Centerpartiet.

– Det är en exceptionell situation på de svenska skolorna i dag och då måste man tänka utanför boxen, säger Anders W Jonsson.  

Lärarnas Riksförbund har ända sedan 1992 velat ha krav på lärarlegitimation och de ser en stor risk med ett treårigt undantag.

– Intresset för att utbilda sig till lärare har sjunkit bland annat på grund av att vem som helst har kunnat stå i klassrummet och göra jobbet, ett sådant här förslag riskerar att minska drivkraften att faktiskt skaffa sig en utbildning med legitimation. Det är ett helt feltänkt förslag, säger ordföranden Bo Jansson.

Centerpartiet vill också införa en ny typ av tjänst, lärarassistenter, som ska hjälpa till med enklare arbetsuppgifter som att vara rastvakt eller ställa i ordning klassrum inför en lektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.