Hudspecialisten Virginia Zazo och läkaren Karin Granberg svarar på tittarfrågor. Foto: Angelo Pantazis/Unsplash/Moa Frygell/SVT

Hudspecialisten svarade på frågor om säker solning

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns gästexpert Virginia Zazo, hudläkare och specialist inom dermatologi och venereologi, svarade på frågor om solen och huden. Läkaren Karin Granberg svarade på alkoholfrågor.

Här kan du beräkna din egen soltid (extern länk)

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen.

Se mer om hud och solning i Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta med hudspecialisten om hur du solar säkert

Pinnat inlägg

Välkommen hit! ☀️ Här kan du få svar på dina frågor om säker solning och andra hudfrågor. Svarar gör hudspecialisten Virginia Zazo.

Dessutom: Läkaren Karin Granberg svarar på frågor om alkohol och beroende.

Chatten börjar måndag 17 maj kl 19.00 (tiden är ungefärlig). Skicka gärna in din fråga redan nu!

☀️ Här kan du beräkna din egen soltid

Stort tack för alla frågor om hud och sol! Nu avslutar vi chatten, men alla svar går att läsa här framöver.

Tack till Virginia Zazo och Karin Granberg för alla kunskap och goda råd! Fler soltips ser du här! Tack för ikväll!

Tack för att du har tittat och för att du skriver:) Ha en fin sommar Vi ses till hösten. / Karin

Iapia • Jag har fått bruna fläckar i ansikte av solen förmodligen går det att få bort dem eller är det beständigt?

En del pigmentförändringar går att behandla bort. Det anses vara kosmetiskt och behandlingen ingår inte i den offentliga vården men du får söka privat om du vill för att få en bedömning om det som gåt att göra. SOLSKYDD är ett bra sätt att förebygga fler :)

CS • Är alkohol ett giftigt ämne

Ja, alkohol är toxiskt, giftigt för många organ i kroppen. Det beror på dos och under hur lång tid kroppen har utsatts för det

Shirin • Jag har fått pigmenteringar och är nu försiktig i solen, kan man göra nåt åt dom som redan uppstått?

Hej Shirin

En del pigmentförändringar går att behandla bort. Det anses vara kosmetiskt och behandlingen ingår inte i den offentliga vården men du får söka privat om du vill för att fp en bedömning om det som gåt att göra. SOLSKYDD är ett bra sätt att förebygga fler :)

Stina • Är man alkoholist om man dricker 3-4 st flaskor starköl varje kväll? Kan det skada barn (ålder 9 år) på något sätt att se sin förälder dricka varje kväll, fast föräldern inte blir otrevlig?

Om man utvecklar ett beroende och inte kan avstå kan det leda till alkoholism. 3-4 flaskor varje kväll är riskbruk och kan leda till alkoholism om det fortsätter över tid. Vi är förebilder för våra barn . De gör inte som vi säger utan gör som vi gör. Därför är det inte bra för barnet att exponeras

Thomas • Hej! Jag får ofta intrycket att hudläkare/influencers på nätet ofta proklamerar för att man ska använda solskydd året om för att skydda sig mot UVA-strålning (som tydligen är igång året om). Samtidigt har jag hört från flera svenska experter att man inte behöver solskydd under vinterhalvåret eftersom UVB-strålningen är så låg. Vad gäller egentligen?

Hej Thomas! Det stämmer, under vinterhalvåret i Sverige behöver man inte solskydd, bara under vårvintern om man är ute i snön , som reflekterar UV strålningen :)

Malin • Hej!
Jag brände mig kraftigt av solen vid en skidskemester för flera år sedan då jag hade glömt sätta på mig solskydd. Jag fick bubblor på huden. Hur påverkas huden nu i efterhand? Bör jag vara ännu mer försiktig nu efter detta, jag är 23.
Tack på förhand!

Ju fler gånger man fått en brännskada i huden desto större risk för ökad känslighet och långsiktiga skador. Ja, du ska skydda dessa områden extra. Just ansiktet solexponeras mycket och där ökar risken för olika typer av hudcancer.

San • Har fått rosacea. Det är hemskt. Det känns som om huden i ansiktet är brännskadad, och det är utan att jag har varit i solen. Jag vågar knappt gå ut för smärtan är så stark att jag måste ta smärtstillande. Finns det någon kräm eller så som jag kan använda så att jag kan vara ute lite i alla fall?

Hej San! Du ska söka vård på din hälsocentral för att få behandling av din rosacea. Solskydd är en del av behandlingen. Fråga på apoteket om en lämplig kräm för just din hud . Det finns behandling för rosacea, sök hjälp !

CS • Varför får vi som inte är myndiga inte dricka vin?

För att skydda er. Sverige har en alkohol lag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet