Statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: TT

Chatt: Statsvetaren svarade på era frågor om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarade på era frågor om regeringsbildningen. Här är ett urval av frågorna och svaren.

Hej! Om S, M och C bildar regering. Vem blir statsminister? /Arora

Jonas Hinnfors: Hej, omöjligt säga. Alla tre har olika ingångsprinciper plus har sina medlemmar och väljare att ta hänsyn till så det är verkligen inte lätt att veta hur de tänker. Man skulle kunna tänka sig att de två stora ömsesidigt låser ut varandra i så fall och att då C skulle kunna vara kompromissen i en sådan konstellation, men om S och M gick med på det är oklart. Rent allmänt kan man däremot säga att mindre partier ofta får viss överrepresentation av ministrar i koalitionsregeringar, men statsministerposten är viktigast och därför svår att förhandla om.

Om en handfull SD-riksdagsledamöter byter sida och blir till exempel moderater vad händer med mandatfördelningen då? /Nisse

Jonas Hinnfors: Hej, formellt sett är de fortfarande invalda som SD men de kommer då formellt att behandlas som sk ”vildar”. Dock: om de så att säga blir lojala moderater föreställer jag mig att de kommer att tas emot av och integreras i den moderata RD-gruppen.

Vem har störst chans att bli statsminister? /Yes

Jonas Hinnfors: He he – ja om jag det visste :-) Det finns en hel del som talar för att det blir Löfven eller Kristersson men det kan eventuellt bli Lööf eller Björklund. Se där ett orakelsvar. Mycket hänger på hur SD agerar och hur relationen till dem utvecklas.

Kan Stefan Löfven utlysa nyval innan han eventuellt blir bortröstad i riksdagen? /Peter

Jonas Hinnfors: Med förbehåll för lite grundlagsosäkerhet. Om riksdagen öppnat och han inte röstats bort så ja, det kan han (men som sagt en aning osäker är jag).

Tror du det förs diskussioner och samtal med SD i det fördolda som inte kommer ut i media? /Kin

Jonas Hinnfors: Svårt veta men det är sådan sprängkraft i relationen till SD att jag nog tror att övriga partier inte tar risken om det skulle läcka ut.

Hur avgörande är valet av talman? /Loppan

Jonas Hinnfors: Hittills har valet av talman varit hyfsat okontroversiellt. I princip har vi haft ett politiskt läge i decennier där något av blocken var störst – och då har vanligen största partiet i regerande block innehaft talmansposten och det har varit rätt lite konflikt kring det. Nu är majoritetsförhållandena oklara och potentiellt känsliga och snåriga och plötsligt blir talmannen potentiellt en nyckelperson vd regeringsbildningen. Formellt skall talmannen träffa ledare för samtliga partier och sen göra en bedömning vilken statsministerkandidat som kan tänkas tolereras av riksdagen. Men i detta kan ju politiska övervägande smyga sig in. Det kan bli så att två alternativ utkristalliseras till exempel. Vilket skall talmannen då välja och så vidare, och så vidare. Potentiellt står vi därför inför en politisering av talmansrollen – och det finns ingen direkt praxis att falla tillbaka på för den här typen av parlamentariska lägen. Hur partierna löser detta blir spännande att följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.