Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om barn-obesitas

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär obesitas och hur motverkar man det? Här kan du läsa chatten med Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap. Chatten var öppen måndag 11 april i cirka en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om obesitas på SVT Play.

Chatta om barn-obesitas

Lena börjel • Hej. Jag är hemkunskapslärare med åldrarna 11-16 år. Vi försöker ta upp fet och söt mat ökar risken för övervikt. Vi har flera ggr fått föräldrar på oss som menar att vi på detta sätt pekar ut överviktiga barn eller att vi triggar ätstörningar. Hur ska man tackla detta. Jag tycker inte att det finns förbjudna livsmedel.
Jag ifrågasätter även grönsakslarven. Mutor och belöningar för att äta grönsaker blir laddat. Viktigare att börja tidigt med smakportioner. Erbjuda vid måltider samt att vi vuxna är förebilder

Hej Lena, mat som har mindre fett och mindre socker är bra för oss alla, inte bara för barn som har lätt för att gå upp i vikt. Jag håller helt med att livsmedel inte ska förbjudas, för de blir de bara mer lockande. All mat är bra men visst mat behöver barn äta mer ofta och annan mat mer sällan. Och visst, gällande grönsakslarven så finns det föräldrar som inte gillar ideen att "belöna" för varje framsteg. Men om små smakprov inte räcker behöver vissa barn en strukturerad plan för att vänja smaken. Belöningen kan vara tid tillsammans med föräldrar. Och när barnet vänjer sig vid smaken behövs inte grönsakslarven eller något annat schema. Grönsaker blir inte ett problem. Jag har fått träffa många föräldrar om säger att det är smått "magiskt" och det finns stöd i forskningen också. Men - alla sätt passar inte alla, så är det.

Paula • Kan man inte väga mycket och ändå vara hälsosam och frisk?

Hej Paula, obesitas kan leda till osynliga förändringar i kroppen även om man känner sig frisk. I barndomen kan leda till fettinlagring i levern. Vi kan också se tidiga tecken på hjärt- och kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck och insulinresistens. Dessutom kan barn med obesitas uppleva flera fysiska begränsningar, att inte kunna klara
av saker som andra barn i ens ålder klarar av.

Cicci • Hej! Hur jobbar man med barn som inte känner mättnadskänsla?

Det beror på åldern, men att stegvis minska portioner, servera mer grönsaker och livsmedel som ger bättre mättnadskänsla (med fiber och fullkorn).

Sven • Hur behandlas emotionellt ätande (tröstätande)?

Jag kan bara svara för barn och tonåringar och det är att inte associera mat med känslor, att när man är ledsen, uttråkad, inte kan sova så ska man äta. Att maten är svar på alla problem.

Barnvän • Vad betyder barnens ekonomi för att äta sötsaker.
Är det så att barn gärna väljer sötsaker framför mat.

Många barn väljer helst sötsaker eftersom det är gott. Och om de inte är vana att ha mellanmål och dryck som inte är söt. Det går att vänja smaken till andra typer av livsmedel som inte är söta, det tar bara lite tid. Vissa barn måste exponeras för en ny smak upp till 30 ggr för att börja gilla den.

Vickan • Min son är övervikt och är 12 år och vill inte göra aktiviteter och inte promena. Hur ska gå vägar att hjälpa honom och puffa.

Fråga vad han vill göra i stället. Promenera är ganska tråkigt för tonåringar.

Annika • Eftersom barn växer olika i olika åldrar, hur kan man då fastställa att ett barn är överviktig? Barnet kanske är ”överviktig” en viss tid, men inte i nästa fas i livet. Känns som en farlig väg att gå med små barn, att fastställa att en ”övervikt”.

Vi har arbetat i flera år med föräldrar till barn som har övervikt från 2 års åldern och i den åldern involveras inte barn utan föräldrar som kan göra små osynliga förändringar i hemmiljön och som gör att barn får en mer hälsosammare vikt. Detta är faktiskt mycket säkrare än att vänta till barnet själv blir tonåring och börjar experimentera med vikten och hittar på egna bantningsstrategier. Därför
är tidig behandling viktig. Vi har stark evidens för att slå fast att
obesitasbehandling inte orsakar ätstörningar. Tvärtom! Den minskar förekomsten av flera symptom på ätstörningar, som hetsätning och känslomässigt ätande. Bra att uppmuntra att barn ska vara
nyfikna på mat, vara med och laga mat. Att barnen ska tycka att det är trevligt, mättande och gott att äta och laga mat tillsammans. I boken "Hälsovikt för ditt barn" går det att läsa om hur man som förälder kan sätta ramar utan att prata så mycket om hur mycket och vad man äter.

Hej • Vad ska jag göra när nära anhöriga till vårt barn inte vill acceptera att han behöver äta frukost lunch kvällsmat o mellanmål emellan utan det låta gå flera timma innan man äter och dem tycker att man ska fika med kakor varje dag något man inte ska

Det är inte enkelt men ni kan berätta att ni är oroliga för ert barn hälsa, den är viktig för er. Kanske nämna att ni har fått tips hos doktor om att denna typ av matstruktur är bra och fråga om hjälp med detta utan att anklaga eller tillrättavisa.

Ulla • Mer information i skolan om matens påverkan på kroppen. Bra o dåligt o effekten av det ena o det andra skulle vara obligatorisk. Gör ni något gör att få in detta i skolorna?

Helt rätt Ulla! På min institution utbildar vi lärare i hemkunskap och tycker att det är viktigt att maten också belyses i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet