De ger svar på dina frågor om beroende. Foto: Matilda Sandberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läs chatten om beroende och medberoende

Uppdaterad
Publicerad

Var går gränsen mellan bruk, riskbruk och beroende? Hur tar man sig ur ett medberoende? Läs chatten med Fråga doktorn hälsas experter: läkaren och beroendeforskaren Lotfi Khemiri, föreläsaren och poddaren Ida Högström, läkaren Karin Granberg och prästen Olle Carlsson.

Prästen Olle om vägen ur alkoholmissbruket

Så ser alkoholkonsumtionen ut i Sverige

Riskbruk eller beroende?

Det här händer i hjärnan när vi dricker

Beroende genom historien

Olika slags beroenden (skärm, socker och spel)

15-årig son tar droger – vad ska man göra?

Om medberoende

Nya mediciner för alkoholberoende

Tillgänglig behandling för alkoholberoende

Samtalsterapi och/eller läkemedelsbehandling?

12-stegsmetoden

Kan man dricka ”normalt” igen efter ett beroende?

Se mer om beroende i Fråga doktorn hälsa på SVT Play.

SVT rapporterade · Chatta om beroende

Tack för ett bra program. Hur motiverar man en person med beroende när konsekvenser inte påverkar någon annan än personen själv. Dvs ingen fam osv

Titti

Hej Titti!

Jag är ledsen att säga det, men ibland behöver det gå rätt långt innan den beroende blir villig att ta hjälp på riktigt. Vi kan vara raka och tydliga, börja ta hand om oss själva (det finns t.ex. självhjälpsgrupper för anhöriga/medberoende), dra gränser och stå fast vid dem. Rädda dig själv främst. Jag har många exempel när den beroende plötsligt tagit tag i sitt när den medberoende tillfrisknat från sin problematik och frigjort sig från den beroende. Inspirera till bättre mående genom att ta hand om ditt mående. Lycka till!

/Ida

Ida Högström· Föreläser och poddar om medberoende

Stort tack för alla frågor ikväll! Nu avslutar vi chatten, men läs gärna igenom alla frågor och svar då många liknande funderingar har kommit in. Tack till Lotfi, Ida, Olle och Karin för alla givande svar!

Här har vi samlat några länkar som kan guida dig rätt om du behöver stöd kring ditt eget, eller en anhörigs, beroende.

SVT · Matilda Sandberg

Kan självskadebeteende räknas som missbruk? Kan känna starkt sug, prioriterar det framför annat, det går ut över hälsan... och man har alltid tillgång till det.

Johanna

Hej Johanna!

Jag skulle säga Ja, det är ett missbruk som kan förändras genom insatser för ett bättre mående. Får du hjälp med ditt självskadebeteende? Underliggande orsaker? Det finns bra hjälp att få via psykiatrin, KBT , specialiserade team på hälsocentralen.

Viktigt att du söker kontakt , för att du ska skapa att må bättre både på kort och lång sikt , för en bättre livskvalitet!

/ Karin

Karin Granberg· Läkare

Hur gör man om man “typ“ är spelberoende

Babba

Hej Babba!

Kolla in Spelberoendes riksförbund och se om du känner igen dig i den information som står där. Idag kan man som spelberoende vända sig till beroendevården och få hjälp men om du inte riktigt är säker så kanske du kan gå på ett självhjälpsmöte och se om du känner igen dig. Ofta finns det ett problem om man tror att det gör det. Men det finns också hjälp!

/Ida

Ida Högström· Föreläser och poddar om medberoende

Dricker fyra starköl varje morgon.

Folke55

Hej Folke!

Om du dricker starkölredan på morgonen finns det larmklockor som ringer. Vill du göra en förändring att ändra ditt beteende? Det ärr aldrig för sent!

/ Karin

Karin Granberg· Läkare

Om man känner att man vill hoppa av alkoholen, kan man fixa det själv? Orolig för abstinens. Tidigare försök 3 dagar svettning dålig sömn. Sedan mått fint

Palle

Hej Palle!

Det är individuellt. Ja, det finns större risker för allvarliga konsekvenser som abstinens, hallucinationer och kramper vid långvarigt , omfattande alkoholbruk, särskilt i kombination med andra sjukdomstillstånd och läkemedel.

Svettning, hjärtklappning, humörsvängningar och blodtryckstegring är vanliga abstinenssymtom.

Det är inte farligt, men obehagligt. Du har klarat det. Om du märker att du mår dåligt eller att det dyker upp konstiga symtom - kontakta läkare!

Prata gärna meden anhörig eller vän så att det finns någon annan också som kan ge akt på dina symtom.

Bra och starkt att Du vill göra en förändring !

/ Karin

Karin Granberg· Läkare

Vilken okunskap om sockerberoende! Jag har ödelagt min hälsa. ekonomi, jobb och relationer pga sockret. Smugit, stulit, känt skuld o skam. Kan sjuka mig från jobbet o sitta i timmar och äta socker tills jag spyr eller somnar. Tankebesatt när jag försöker låta bli. Förringa inte denna beroendesjukdom!

Cecilia

Hej Cecilia!

Tack för att du lyfter detta. Jag vet många som delar din erfarenhet. Det blir lätt så vinklat när man talar om det neurologiska och medicinska. Om du har ett sockerberoende så har du det och du är tyvärr inte ensam. Jag hoppas att du har tagit hjälp för ditt problem. Lycka till!

/Ida

Ida Högström· Föreläser och poddar om medberoende

Hej! Vad blir konsekvenserna om man fortsätter dricka samtidigt som man behandlas med antidepressiva läkemedel?

Annica

Hej Annica, tack för din fråga!

Jag rekommenderar starkt att inte dricka alkohol förutom vid enstaka tillfällen under pågående antidepressiv medicinering. Och under insättning av antidepressiv medicinering rekom jag helnykterhet av ffa tre skäl: 1) Medicinerna fungerar sämre om man dricker samtidigt. 2) Det är omöjligt att utvärdera potentiella gynnsamma effekter/biverkningar vid samtidigt högt alkoholintag. 3) regelbundet högt alkoholintag leder till 'alkohol-inducerade' depressiva symptom dvs förvärrar depressionen.

mvh, Lotfi

Lotfi Khemiri· Beroendeforskare och läkare

Jag är medberoende sen många år och har nått vägs ände. Min partner åkte iväg till en släkting ( för att kunna dricka utom min kontroll. Allt slutade katastrof och vi alla närmaste ställde ultimatum att börja ta antabus. Min partner gick med på det ? hon bestämde själv hur mycket och hur länge. Det blev en dos i veckan bara och i 3 månader. Nu vill partnerna börja att vi köper 2flaskor vin till helgen och har koll på mängden. Jag blev förtvivlad och tänkte att nu börjar den onda cirkeln igen. Missbruket har hållt på i många år. Vad göra och hur tänka? Förtvivlad!!

Hej! Jag är medberoende sen många år. Före Jul blev det katastrof när min sambo övernattade hos sin

Hej!

Jag känner med dig. Det är mycket utmanande och utmattande att vara medberoende/anhörig till någon som har ett alkoholberoende. Min erfarenhet är att vi som anhöriga först behöver ta hjälp för egen del. Det är lätt att vänja sig och normalisera det sjuka. Men inget blir bättre av att också vi anhöriga går under. Vänd dig till t.ex. Al-Anon eller Co-Anon för att be om stöd. Du är inte ensam och det finns hjälp att få. Ta den hjälpen. Det förtjänar du!

/Ida

Ida Högström· Föreläser och poddar om medberoende

Hej, efter flertal år som medberoende till sambo med psykisk ohälsa, använt alkohol som självmedicinering. Har idag gjort orosanmälan då han sjunkit ytterligare, tror inte ni pratade om detta i programmet men hur ser ni på orosanmälan?

Anna

Hej!

Jag tycker det är modigt och viktigt av dig att göra en orosanmälan. Dock är min erfarenhet att en orosanmälan i sig kanske inte leder till rätt hjälp. Bara att du gjort något är starkt. Kom ihåg nu att du ser till att du ger plats för dig själv i ditt eget liv.

Varma hälsningar,

Olle

Olle Carlsson· Präst

Relaterade program

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet