Psykologen svarar på dina frågor om hälsoångest, tidigare kallat hypokondri. Foto: Anna Shvets/Pexels.com

Läs chatten om hälsoångest

Uppdaterad
Publicerad

Hälsoångest innebär att man känner stark oro för sin hälsa eller att drabbas av allvarliga sjukdomar. Här kan du läsa hela chatten med psykologen Susanna Österman.

Skådespelaren Happy Jankell: ”Rädslan begränsade mig”

Så kan livet se ut för en person med hälsoångest

Coronapandemi och hälsoångest

Det skiljer generell oro från hälsoångest

Det skiljer generell oro från hälsoångest

Hypokondri eller hälsoångest?

Psykologens bästa råd för att minska sin oro

Se Fråga doktorn om hälsoångest på SVT Play.

Chatta om hälsoångest

Lena • Har svårt att få min son 30 år att söka vård för sin ångest. Han påstår att det är så dyrt att få hjälp..måste det vara så,?

Hej,

Hjälp finns att få och ett första steg kan vara att söka hjälp via sin vårdcentral. De kan antingen hjälpa till på plats eller hjälpa er med hänvisning till en annan instans.

Stort lycka till!

Vänliga hälsningar, Susanna

Karin • Jag tror att jag lider av hälsoångest. För mig är det cancer eller neurologiska sjukdomar som ALS som är mina spöken. Jag får fruktansvärd ångest av det här. Minsta lilla grej jag känner tror jag är något farligt. Jag söker inte läkarhjälp, men jag mår jättedåligt och googlar, fast jag vet att jag inte borde. Letar psykologhjälp, men det är ju så dyrt att gå privat. Hur hittar man bäst hjälp mot det här? Måste få någon att prata med och strategier.

Hej,

Jag tycker absolut att du ska söka hjälp för din oro. Ett sätt kan vara att gå till din vårdcentral och prata med dem för att få hjälp. De kanske kan erbjuda psykologisk hjälp där eller så kan de hjälpa dig med en remiss eller hänvisning.

Stort lycka till!

Vänliga hälsningar, Susanna

Teddy • ...nu tror jag att jag har cancer i hela kropp....så fort en konstig känsla ,tror det är tumörer..kan än så länge handskas med detta..kan sova....detta kommer i perioder...hoppas det såsmåningom avtar....

Hej,

Vanligt är att oron kommer i perioder - precis som du skriver. Fint att höra att du känner att du än så länge kan hantera din oro. Skulle oron bli större och gå ut över ditt sätt att fungera så tycker jag inte att du ska tveka att söka hjälp.

Lycka till!

Vänliga hälsningar, Susanna

Erika • Hej! Jag känner igen mig i allt du pratar om och har också haft problemen sedan jag var liten. Genom åren har jag provat KBT och vanlig terapi. Det märkliga är ju att man förstår vad som händer, rent intellektuellt, men man kan inte påverka de känslor som drar igång. Det är den stora utmaningen. Men det jag undrar, när man hör talas om hälsoångest handlar det alltid om människor som vill gå till doktorn hela tiden. Jag är precis tvärtom. Att söka hjälp är en ännu värre skräck. Jag hoppas istället att de saker jag reagerar på i och på kroppen ska gå över. Hur ska man hantera det? Nu när jag blivit äldre vågar jag knappt gå på en hälsoundersökning pga rädslan att de ska "upptäcka" någonting. Ju äldre man blir desto större risk tänker mina svarta tankar. Har du några bra råd hur en sån som jag kan jobba med mig själv?

Hej,

Vad bra att du tar upp detta. Precis som du skriver hanterar en del sin hälsooro genom att helt undvika allt vad sjukhus och sjukhusmiljö heter. Detta får ju också stora konsekvenser för en - rädslan hålls vid liv.

I KBT-behandling skulle man hanterar detta genom att exponera sig för- stegvis närma sig - just sjukhusmiljöer och sjukvårdsbesök. Börja med något litet - kanske bara gå in på sjukhuset och sedan successivt göra utmaningen svårare och svårare med målsättningen att kunna klara av att göra till exempel en hälsokontroll.

Hoppas du kommer hitta en bra hjälps för att hantera din hälsoångest!

Vänliga hälsningar, Susanna

Alla frågor och svar går att läsa här framöver. Tack igen för ikväll!

Tack för alla frågor ikväll! Nu är det dags att avsluta chatten, så vi säger stort tack till Susanna Österman för alla kloka svar.

Nu och då? • Hur många har hälsoångest idag? Hur många hade det förr?

Hej,

Beroende på hur man definierar hälsoångest tror man att ungefär 0,5 %- 5 % lider av hälsoångest i Sverige. Vi vet inte hur det sett ut historiskt men gissningar är att det legat mer eller mindre konstant (men säkerligen skiftat något över tid).

Vänliga hälsningar, Susanna

KGNils • Vad är skillnaden på psykosomatiska sjukdomar /symptom och hypokondri? Och är inbillningssjuk och hypokondri samma sak?

Hej,

Hypokondri är namnet på den psykiatriska diagnos som vi använder i Sverige och som vi mer och mer börjar prata om som hälsoångest. Tidigare användes ordet psykosomatiska sjukdomar för att beskriva sjukdomar där kroppsliga symtom hade psykologiska orsaker men begreppet används allt mindre.

Ordet hälsoångest används idag mer och mer just för att hypokondri har fått en negativ klang - "inbillningssjuk" som du skriver och vill visa på att det är en ångestproblematik.

Vänliga hälsningar, Susanna

patrice • Hej! Varför tror man alltid det värsta om man får ont i magen eller ont i huvudet?

Hej,

Det här med katastroftänkande - dvs att i en situation där man känner oro eller rädsla tänka det allra värsta - är vanligt. För en del personer kommer såna här tankar när oron kretsar kring hälsan - just för att tanken på att drabbas av en allvarlig sjukdom är väldigt skrämmande för många människor.

Vår hjärna fungerar så att, när vi är i en hotfull situation, så börjar den förutse vad det värsta är som skulle kunna hända för att på så sätt göra kroppen beredd på att möta detta. Evolutionärt sett har den är aspekten av hjärnans fungerande nog varit väldigt hjälpsamt. Men det innebär också att vi i situationer som inte nödvändigt är farliga eller hotfulla för oss just kan få såna här katastroftankar och då få stark ångest.

Vänliga hälsningar, Susanna

Sofia • Jag vill rekommendera boken "Tänk om jag är sjuk". Den läste jag under min KBT mot hälsoångest. Står superbra om vad ångest är och hur man blir av med den!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet