Fråga doktorn – Om känslor Foto: Alexandra Gripenhoftner-From / SVT

Läs chatten om känslor & beteenden

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska jag veta när jag ska ”följa känslan” och när jag bör låta bli? Psykologen Siri Helle svarade på era frågor och gav tips och råd.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta om känslor & beteenden

Pinnat inlägg

Det var alla frågor vi hann med idag. Tusen tack för alla viktiga och intressanta inlägg!
Om du har tankar och känslor som är så starka att de ställer till det för dig och gör det svårt att fungera i vardagen, gå till din vårdcentral. De kan erbjuda stöd och behandling vid behov. Varma hälsningar!

Bergochdalbanan • Varför har olika människor så olika mycket känslor? En del känner inte så mycket alls, och vissa känner jättemycket. Som jag till exempel.

Vi föds med olika temperament. En del känner känslor starkare än andra. De kan triggas lättare, bli intensivare och sitta i längre än hos andra personer.
En del känner sig känslomässigt neutrala nästan hela tiden.
Oavsett om man känner starka känslor eller inte så kan man träna sig i att hantera känslorna på ett bra sätt, så de inte ställer till det för en i livet. Starka känslor kan ju också vara en fantastisk kraft!

Smulan • Hur ska man göra för att hantera sin ilska på ett bra sätt?

Första steget är att förstå varför man är arg. Det kan finnas en praktisk orsak som man kan åtgärda enkelt (t ex hunger). Ilskan kan också vara en viktig signal att någon går över ens gränser, och då ska man inte bara ignorera ilskan utan sätta ord på den för sig själv.
Hur man sedan går vidare och hanterar ilskan är en annan sak. Det är sällan hjälpsamt att skälla ut någon. Med hjälp av beteendeprincipen kan man försöka ägna sig åt saker som brukar göra en lugn, t ex ta en promenad eller lyssna på musik. När man lugnat ner sig kan man sedan ta itu med orsaken till ens ilska. T ex prata med sin sambo/kollega/barn eller vem som nu har satt igång ens ilska.

Fialotta • Var hittar jsg de 5 stegen du presentrade i Tv

I min bok Känslofällan - ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende. De kommer ursprungligen från KBT.

Barbro • Jag är rädd för att inte kunna somna därför kan jag inte det. Hur tar jag mig ur?

När man har sömnsvårigheter är det vanligt att man förändrar sitt beteende för att på olika sätt kompensera för den uteblivna sömnen. T ex att ta tupplurar under dagen, gå och lägga sig extra tidigt eller undvika motion under dagen för att inte "hetsa upp sig". Tyvärr blir sådana beteenden ofta känslofällor. Hur skulle du göra om du inte var orolig för sömnen? Kanske sitta uppe sent och titta på TV innan du går och lägger dig? Testa att återgå till dina vanliga rutiner, oavsett hur mycket eller lite du sover. Då brukar oron över sömnen släppa så småningom.
Har du svårt att göra det på egen hand kan du gå till vårdcentralen. Man har ofta god hjälp av KBT för sömnsvårigheter.

Mysan • Vad är beteendeprincipen, kan du berätta här också.

Känslofällan är när man agerar känslostyrt, trots att det ställer till det för en. Beteendeprincipen är att man (istället för att agera på känslan man har) agerar i linje med känslan man vill uppnå. T ex om man är rädd för getingar och brukar spänna sig och springa därifrån så fort de dyker upp, så tränar man sig istället på att slappna av, sitta kvar och fortsätta småprata/fika/läsa. Det funkar på nervositet men också på svartsjuka, självkänsla, oro, motivation, nedstämdhet och en rad andra känslor. Läs mer i min nya bok Känslofällan - ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende.

Lisa • Stort tack för alla bra 🖤

Lina • Hej,
Jag har kännt mig nere en tid.
Borde må bra med att jag har man och barn. Ett bra jobb. Tränar ofta.
Hur ska jag ändra mina tankar?
Ibland kan jag tänka att det är när jag är trött som jag är mest nere.
Hur kan man vända sina tankar i mörka energilösa stunder?

Ofta när man mår dåligt vill man ändra sina tankar och känslor. Men det som funkar bäst brukar faktiskt vara att börja med att förändra beteendet. Att känna sig nere kan vara ett symtom på att man inte har så många aktiviteter som man faktiskt ser fram emot. Träning är bra förstås, men finns det något du kan göra bara för dig? Något som du längtar efter och ser fram emot? Att boka in små glädjeämnen och saker att se fram emot kan göra att tankarna och känslorna ljusnar.

Ann Mari • Hej ! Hur kommer jag över känslomässig hämning. Vågar ej träffa män. Dålig självkänsla klart , och mycket i ryggsäck. Men vill nu komma igång . Längtar efter kärlek.

Hej Ann Marie! Som jag pratade om i programmet handlar det mycket riktigt om att komma igång. Frågan är hur du kan göra det stegvis, så du utmanar dig själv utan att det känns överväldigande? Kanske kan du testa att chatta med personer på dejtingsajter, utan krav på att du ska träffa dem fysiskt. Eller gå på dubbeldejt med en vän så du får sällskap. Efterhand brukar obehaget släppa och de varma känslorna tar över. Lycka till!

Gun • Hur kan jag bryta ett tröstätande?

Tröstätande är en vanlig känslofälla. Ofta gör man det för att distrahera sig från en jobbig känsla som nedstämdhet, ensamhet eller tristess. Bästa sättet att hantera tröstätande är att föregå den - att börja upptäcka sina mönster, när det brukar komma och varför. Man kan fundera på vilka andra sätt det finns att hantera den jobbiga känslan innan den blir så stark att den blir svår att kontrollera. T ex om man ofta känner sig ensam på helgerna kan man boka upp sig med en kurs eller förening, eller kanske ringa någon under dagen.
Har man svårt att klara det på egen hand kan man vända sig till vårdcentralen.

My • Varför behöver vi känslor och när är det fel att lyssna på känslor?

Känslor är psykologiska program som hjälper oss att agera snabbt och ändamålsenligt i olika situationer, t ex genom att undvika saker som skrämmer oss. För det mesta är de väldigt hjälpsamma. Problemet är när känslorna är felkalibrerade, t ex att du känner motvilja mot något som du vet att du mår bra av att göra.
Därför ska man alltid lyssna på sina känslor, för att upptäcka om de försöker att säga något viktigt till en. Men man behöver inte lyda dem om det visar sig att de är "fel ute".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet