Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Chef anmäldes för att ha efterforskat källa – nu läggs ärendet ned

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Ekobrottsmyndigheten anmäldes för att ha försökt efterforska källan bakom en kritisk artikel. Nu står det klart att ärendet läggs ned.

I slutet av augusti anmäldes en chef på Ekobrottsmyndigheten (EBM) till myndighetens egen personalansvarsnämnd. Ärendet gällde ett möjligt brott mot efterforskningsförbudet, alltså att chefen i strid med lagen skulle ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till en journalist.

Några dagar innan anmälan hade Dagens industri publicerat en artikel om EBM:s höga kostnader för it-konsulter. En medarbetare hade i samband med den publiceringen uppfattat att chefen försökt ta reda på om vem som läckt information till journalisten.

Medarbetaren hade kontaktats av chefen, som ska ha skickat en tydlig signal: ”är det du som läckt?”. Medarbetaren uppger i en intern utredning att hen upplevde situationen som ”mycket obehaglig”.

Ingen skälig misstanke

Myndighetens biträdande rättschef gjorde alltså en anmälan till EBM:s personalansvarsnämnd, som sedan gick vidare till Statens ansvarsnämnd för prövning om chefen skulle anmälas till åklagare.

Nu meddelar Statens ansvarsnämnd i ett beslut att så inte kommer att ske.

”De uppgifter som förekommer i EBM:s anmälan och bilagorna till denna är enligt ansvarsnämndens bedömning inte sådana att det föreligger skälig misstanke om brott mot efterforskningsförbudet eller om något annat brott” skriver nämnden.

EBM:s pressavdelning meddelar SVT att ärendet nu är avslutat hos myndigheten. Man vill inte kommentera händelsen ytterligare med hänvisning till att det är ett personalärende.

Den utpekade chefen har tillbakavisat att han skulle ha haft för avsikt att efterforska någon källa, och skriver till SVT att han nu välkomnar att processen haft sin gång.

”Jag är fullkomligt trygg i mitt agerande och mina intentioner, sedan är det sorgligt att det har uppfattats på ett annat sätt.”

Vid flera tidigare tillfällen har problem med arbetsklimatet och kritik mot ledningen på EBM uppmärksammats i olika medier, bland annat i SVT:s Uppdrag granskning och Dagens industri.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet