SVT Nyheter har granskat företaget och talat med ett flertal nuvarande och före detta anställda som vittnar om chefer som utnyttjar nyanställda kvinnor, bjuder dem på alkohol för att sedan förgripa sig på dem och även bestraffar dem som larmar om missförhållanden. Foto: TT/SVT

Chef på försäkringsbolaget If får sparken – ytterligare en chef stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Den chef på försäkringsbolaget If som misstänks för att ha våldtagit en kvinna på en jobbkonferens får sparken. Det bekräftar företagets utredningschef för SVT Nyheter.
En annan chef som utreds för sexuella trakasserier efter SVT Nyheters granskning stängs av från sin tjänst tillsvidare.
– En person har varslats om avsked och en är avstängd under tiden vi slutför utredningen. Sedan pågår ett stort antal andra internutredningar, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

I slutet av oktober avslöjades att en chef på ett av försäkringsbolaget If:s kontor ska ha våldtagit en anställd kvinna i samband med en konferens tidigare i år. Inte förrän Expressen skrev om fallet kom det till HR-avdelningens och utredningsenhetens kännedom, vilket SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Men nu meddelar företaget att den våldtäktsanklagade chefen får sparken.

– En person har varslats om avsked och berörda parter är informerade. Hade det kommit till oss tidigare hade vi hanterat det på ett annat sätt. Men informationen stannade upp någonstans och nådde inte oss på utredningsenheten som den borde ha gjort, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Ytterligare en chef stängs av

Anders Lindstrand håller i internutredningen på försäkringsbolaget där ett flertal chefer anklagas för sexuella trakasserier och för att ha bidragit till en sexistisk kultur. SVT Nyheter har granskat företaget och talat med ett flertal nuvarande och före detta anställda som vittnar om chefer som utnyttjar nyanställda kvinnor, bjuder dem på alkohol för att sedan förgripa sig på dem och även bestraffar dem som larmar om missförhållanden.

Efter att ha fått information om att en annan manlig chef på If har trakasserat kvinnor så har man nu beslutat att stänga av honom från sitt arbete medan slutskedet av internutredningen pågår. Efter SVT Nyheters artiklar har flera personer hört av sig till utredningsenheten på företaget med tidigare okända vittnesmål.

– Vi jobbar med full kraft med att komma tillrätta med allting. Vi kommer vända på varje sten. Allting ska fram, allt ska ut på bordet. Vi har haft en kultur i vissa delar av bolaget som vi måste agera mot. När det är gjort så vet vi också vad nästa steg kommer bli. Men jag kan garantera att kraftfulla åtgärder kommer vidtas, säger Anders Lindstrand.

Får den avstängda chefen full lön under tiden utredningen pågår?

– Det är den lagstiftningen vi har i Sverige. Rent arbetsrättsligt så stängs man av men har rätt till full lön under tiden. Utredningen kommer visa vad konsekvenserna sedan blir.

”Hoppas att fler stängs av”

Ett flertal anställda som SVT Nyheter pratat med har vittnat om att den nu avstängda chefen möjliggjort den sexistiska och alkoholfyllda kulturen som genomsyrat arbetsplatsen. En av de anställda som vill vara anonym säger att många nu känner upprättelse, men att man hoppas att fler chefer får känna av konsekvenser.

– Jag hoppas att de inte bara stänger av honom nu för att media har ögonen på honom utan fullföljer det här och stänger av fler. Det är han som har tillåtit den här kulturen att frodas och möjliggjort för underchefer att begå samma slags övergrepp. Så jag hoppas att If går vidare med de övriga cheferna. Det här blir en upprättelse för många som drabbats av honom. 

Ingen polisanmäld

Ingen chef har hittills polisanmälts för några övergrepp. Det finns anledningar till varför, men Anders Lindstrand vill inte säga mer i nuläget.

– Jag har inga ytterligare kommentarer till just det. Vi pratar med både offer, vittne och förövare. Hade vi bara haft en enskild händelse att utgå ifrån hade vi kunnat vara klara inom en vecka, men nu är det så många saker som hänger ihop, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.