Björn Andersson lyfts bort från sin tjänst efter en razzia mot Statens fastighetsverks huvudkontor i Stockholm. Foto: TT

Fastighetsverkets chef lyfts bort efter korruptionsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektören och fastighetsdirektören på Statens fastighetsverk har anhållits misstänkta för grov trolöshet mot huvudman, uppger Åklagarmyndigheten. Generaldirektören Björn Anderson lyftes i dag bort av finansmarknadsminister Per Bolund (MP), dagen efter en polisrazzia mot huvudkontoret med anledning av en misstänkt korruptionshärva.

Totalt är fyra personer anhållna i härvan. Förutom generaldirektören och fastighetsdirektören är det en tidigare chef på Fastighetsverket som misstänks för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta. Hans fru är också anhållen, misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman, uppger Åklagarmyndigheten.

Advokat Matilda Bergström, som företräder en anhållen fastighetsdirektör, säger till TT att hennes klient förnekar brott och tillbakavisar alla anklagelser.

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören handlar om att de två ”trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk”, heter det i ett pressmeddelande. De två anhölls i går.

SVT Nyheter har sökt åklagaren för en kommentar men hon hänvisar till en pressträff i morgon fredag.

Riksenheten mot korruption håller i brottsutredningen och enligt TV4 förordnade tingsrätten i Stockholm i går offentlig försvarare för båda.

Ska ha känt till missförhållandena

I går rapporterade TV4 Nyheterna att polisen i en razzia mot Statens fastighetsverks huvudkontor i Stockholm beslagtagit bland annat generaldirektör Björn Andersons dator.

Bakgrunden är en misstänkt korruptionshärva i verket. En högt uppsatt chef anklagas för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar. Det ska handla om mångmiljonbelopp.

Björn Anderson har enligt TV4:s Kalla fakta känt till missförhållandena sedan 2014, men han agerade först två år senare. Inte förrän TV4 granskat fallet gjordes en polisanmälan.

Har sagt upp sig

Den polisanmälde chefen har sagt upp sig själv från Statens fastighetsverk.

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiserade i går det som har hänt på Fastighetsverket.

– Det är fruktansvärt att vi ens ska behöva ha detta. Och nu kommer ansvarigt statsråd att kalla upp generaldirektören. I övrigt är det en rättslig process som måste ha sin gång, sade han till medier efter onsdagens partiledardebatt i SVT.

– Det är bedrövligt att en statlig myndighet över huvud taget råkar ut för något sådant här.

Veteran på Fastighetsverket

Björn Anderson är en riktig veteran på Fastighetsverket och har varit anställd på myndigheten sedan 1995.

När han tillträdde som generaldirektör under 2014 hade han i drygt ett år redan suttit på posten. Innan dess hade Anderson, som är bankjurist i grunden, haft rollen som myndighetens chefsjurist. Tanken var att han skulle stanna kvar till 2020 på ett sexårigt förordnande.

Marja-Leena Pilvesmaa går in som vikarierande generaldirektör under polisutredningen.

Statens fastighetsverk förvaltar kulturarvet i Sverige i form av bland annat slott, residens och museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet