Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu avbryts samarbetet mellan mobiloperatören Chili-mobil och ett av de bolag som pekats ut i den stora bedrägerihärva som SVT tidigare rapporterat om

Efter SVT:s granskning: Chilimobil bryter med utpekade företaget i jättehärvan

Publicerad

Nu avbryts allt samarbete mellan mobiloperatören Chilimobil och mobilförsäljaren Active Business Group. Det sker efter SVT:s granskning av härvan med misstänkta momsbedrägerier som kopplas till handel med mobiltelefoner.

Mobilhärvan har beskrivits som det största bedrägeri som drabbat svenska skattebetalare. I dag pågår flera rättsprocesser, två bolagsägare har häktats i sin frånvaro och totalt pågår enligt vad SVT erfar över 20 förundersökningar. Men SVT:s granskning har visat att härvan totalt kan omfatta över 100 företag.

Granskningen har också visat flera kopplingar mellan utpekade bolag i härvan och etablerade mobilföretag. Ett av dem är norsk-svenska mobiloperatören Chilimobil, som haft ett nära samarbete med ett av de bolag som av Skatteverket pekas ut som delaktiga i bedrägerihärvan, Active Business Group.

ABG bedrev under några år en extremt framgångsrik handel med mobiltelefoner, men anklagas nu av Skatteverket för delaktighet i momsbedrägerierna och krävs på över en halv miljard i utebliven moms – krav och anklagelser som tillbakavisas av bolaget.

ABG har varit delägare i Chilimobil med plats i styrelsen. Chilimobil har också köpt 400 mobiltelefoner från ABG, och när ABG nyligen överklagade Skatteverkets beslut fick de hjälp från en av Chilimobils grundare med ett domstolsyttrande till stöd för sin sak.

Nytt besked

Chilimobil har tidigare uppgett att man känt till Skatteverkets beslut men litar på ABG:s förklaringar och inte skulle låta det påverka samarbetet.

Nu kommer dock ett nytt besked. “Med anledning av den negativa publicitet som detta medfört har Chilimobil fattat beslut om att avbryta allt samarbete med ABG” heter det i ett uttalande från Chilimobil.

ABG kommer att lämna både sitt ägande och sin styrelsepost i Chilimobil, som säger sig hoppas “att det ska ge oss en chans att åter fokusera på vår egen affär, istället för affärer som andra har gjort – flera år innan Chilimobil ens fanns”.

Chilimobil har även tidigare betonat att Skatteverkets beslut gäller affärer som gjordes före Chilimobils tid. Nu skriver man att “Chilimobil är en seriös aktör som försöker förbättra villkoren i branschen och bolaget har inte vid något tillfälle varit föremål för någon utredning eller misstanke om brottslighet eller bedrägeri.”

ABG uppger att beslutet att avsluta samarbetet fattats gemensamt “mot bakgrund av all den uppmärksamhet som har varit”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet