Den 11 maj är det chokladbollens dag. Bakexperten Birgitta Rasmusson berättar vad hon tänker om det populära bakverket. Foto: TT

I dag firas Chokladbollens dag: ”Vi tycker om mojiga saker här i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Barnens favorit, enkel att slänga ihop och billig. I dag är det chokladbollens dag.

Att slänga ihop chokladbollar går snabbt och smidigt. Ingredienserna finns oftast redan hemma och ingen ugn behövs. Men mycket har hänt sen chokladbollen först slog igenom i Sverige.

I dag är alternativen till den klassiska bollen många. Man kan välja mellan rawfoodbollar, jordnötsbollar, äppel- och mandelbollar.

Eller varför inte snöbollar gjorda på vit choklad istället? 

Men den bästa chokladbollen kanske ändå är den klassiska, tycker bakexperten Birgitta Rasmusson, känd från TV4:s program Hela Sverige bakar.

– Jag var inne på ett kafé nyligen och såg att de hade ekologiska chokladbollar. Jag blev full i skratt och tänkte: ”Måste man det också? Kan jag inte få lov att vara onyttig eller inte bry mig överhuvudtaget?”, säger hon och skrattar.

Stora som golfbollar

Hon tillägger att storleken på chokladbollarna också är viktigt. De ska vara ungefär som en golfboll och alltså inte stora som tennisbollar, som på vissa kaféer.

– Sådär har de aldrig sett ut, kan jag tala om. Är det kanske för att vi ska få mycket för pengarna? Nej, det är en konstig tendens tycker jag, säger hon.

LÄS MER: Bullar med bullar regnade över Helsingborg

De bästa chokladbollarna Birgitta Rasmusson ätit var under hennes barndom då hon gjorde dem tillsammans med sin bror efter skolan. 

– Det var det godaste jag minns. Att få greja själva i köket som vi ville, mitt på en vanlig vardag, var otroligt roligt och syndfullt, minns jag. Speciellt om kompisarna var med. 

Om man har mer tid på sig och kanske vill lyxa till chokladbollen lite, kan Birgitta tipsa om att slänga in lite punsch eller rom i receptet. Även pressad apelsinsaft eller syltad ingefära skulle funka för att göra chokladbollen mer smakrik. 

Inte slagit igenom internationellt: ”De begriper inte vad vi håller på med”

Chokladbollen har blivit så populär i Sverige för att den har allt det som vi tycker om i smaksensation: söt, lagom stor, tuggmotstånd, choklad – och så är den mojig. 

– Vi tycker om mojiga saker här i Sverige. Alla generationer gör det, menar Birgitta Rasmusson.

LÄS MER: Recept på raw-bollar från SVT-kocken

På sina många bak- och matlagningsresor världen över har Birgitta Rasmusson inte stött på några som gör, eller älskar chokladbollen, som vi gör i Sverige.

– De begriper inte vad vi håller på med. De förstår sig inte på konsistensen av en chokladboll. Jag tror inte ens att danskarna eller norrmännen har nån vidare ”feeling” för chokladbollen. I Amerika dock tyckte de att det var lite fräckt och hippt, men smaken vet jag inte om de tyckte om särskilt mycket.

Lite av ett ”fulfika”

För många är chokladbollen lite av ett ”fulfika”. Den innehåller mycket smör och socker och kanske känns det lite syndfullt att beställa en.

– Jag satt på ett fik för inte så länge sen och då kom en person fram till mig och sa ”Äter du chokladboll?”. ”Jodu, det gör jag!”, svarade jag. Om den är bra gjord så äter jag gärna en chokladboll, säger hon med bestämd ton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.