Christer Fuglesang överlevde ”självmordsförsök”

Publicerad

Astronauten Christer Fuglesang genomförde under torsdagen ett ”självmordsförsök” i Almedalen. Han svalde 60 tabletter av sömnmedlet Coffea Alfaplex, tio gånger fler än vad som rekommenderas.

Fuglesang svalde alla tabletterna som han hade i sitt glas. Men han mår bra, trots överdoseringen:
– Ja, det är högst förväntat. Jag är inte alls förvånad, säger Fuglesang till SVT om att han överlevde ”självmordsförsöket”.

Fuglesang och nio andra medlemmar i föreningen Vetenskap och folkbildning låg bakom torsdagens mest omtalade jippo i Visby.

”Stora risker
Allt som en attack på alternativa mediciner och visa hur ”staten låter tro och lurendrejeri gå före vetenskap och beprövad erfarenhet, och genom det utsätter sina medborgare för stora risker”, som Fuglesang skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Fuglesang menar att det inte är konstigt att alternativa mediciner marknadsförs som skonsamma eftersom de ”inte har några specifika egenskaper alls”.
Men han säger också att de kan vara farliga:

– Vi har gjort det här för att folk ska få upp ögonen för att det är bortkastade pengar. Man ska inte låta sig luras, man ska inte riskera sin hälsa genom att använda mediciner som vi vet inte har nån effekt. En del kan till och med vara skadliga.

”Vi har ingen kommentar”
Ulf Renstam är vd på företaget DCG Nordic som tillverkar tabletterna som Fuglesang och de andra proppade i sig. Men han är kortfattad när Svenska Dagbladet intervjuar honom:

– Vår kommentar är att vi inte har någon kommentar till den här typen av aktivitet. Medlen är registrerade på Läkemedelsverket och därför finns det inte mycket mer att kommentera, säger han.

Anders Forsberg
anders.forsberg@svt.se
Jael Söderlund
jael.soderlund@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer