Christer låg med konstgjord lunga i 50 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Christer Markusson var på skidresa i norra Italien förra året. Där smittades han med covid-19 och blev en av de svenskar som drabbades hårdast av sjukdomen. Han låg i konstgjord lunga i 50 dagar och läkarna trodde hoppet var ute, men han överlevde.

Efter ett halvår på sjukhuset blev Christer Markusson utskriven. Då hade han tillbringat 50 dagar i en ecmo-maskin, en slags konstgjord lunga. Och mot alla odds överlevde Christer, som nu är utskriven och säger att han efter omständigheterna mår bra.

– Det går framåt, men det går sakta.

Innan de åkte kollade de med resebolaget och Utrikesdepartementet, eftersom smittan redan fanns konstaterad på flera platser i norra Italien.

– Jag ringde UD som sa att det inte var någon risk i det området där vi skulle till, säger han.

Men när de kom hem från resan började han känna sig sjuk. Han fick hög feber och isolerade sig. När det inte blev bättre besökte han sjukhuset igen, och då blev han inlagd. Men det minns han inte. Det blev starten på en sjukhusvistelse som skulle sträcka sig i ett halvår.

– Jag lades in på ecmo-avdelningen den 15 mars, och någon gång i början på april har jag minnen av att jag vaknar till och funderar på vad som hänt, säger han.

Se Christer berätta sin historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.