It-attack bakom Coops kassahaveri – stänger butikerna i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En it-attack mot en leverantör har fått Coops kassasystem att haverera. Coop rekommenderade samtliga butiker i hela Sverige att hålla stängt under lördagen – och även under söndagen hålls en majoritet av butikerna stängda.

Haveriet uppstod vid 19-tiden på fredagen och omfattar både självbetalningskassor och bemannade kassor. När SVT Nyheter pratade med Coop på lördagsmorgonen hade de tagit beslutet att hålla de allra flesta butikerna stängda.

Majoriteten av Coops nästan 800 butiker tvingas hålla stängt även under söndagen, säger Kevin Bell, pressekreterare för Coop.

Kunder vid en Coop-butik i Västerås möttes av den här skylten på lördagsmorgonen. Foto: Daniel Brodén/SVT

Butiker i hela Sverige drabbade

Therese Knapp, presstalesperson på Coop, sa på lördagen att haveriet är landsomfattande.

– Störningen är stor och rekommendationen generellt sett är att butikerna ska vara stängda i dag. Sedan kan det finnas butiker som inte har blivit drabbade och kan hålla öppet men vi rekommenderar att faktiskt stänga i dag.

Vad är det som har hänt?

– Vi vet nu att störningen har uppstått för att en leverantör till oss har drabbats av en it-attack. Vår uppfattning är att attacken inte är riktad mot oss på Coop, men vi har drabbats då det här systemet har attackerats.

Vad säger ni till kunderna som inte kan handla sin mat?

– Först och främst beklagar vi så hemskt mycket att vi har hamnat i den här situationen. Och vi ska lösa det så snart som möjligt. Men just nu kan vi inte ta betalt och då kan vi inte heller hålla butikerna öppna.

Värmland och Gotland inte drabbade

Konkurrenten Ica har inte drabbats, men enligt pressavdelningen har det kommit in rapporter om störningar i ett fåtal av Ica-ägda Apotek Hjärtats butiker. Ingen butik ska dock ha tvingats stänga och det är också oklart huruvida Apotek Hjärtat drabbats av samma haveri som Coop.

– Vi håller på att analysera det just nu, säger Edvard Lind, pressansvarig på Ica Gruppen.

Coop har omkring 800 butiker i landet. På vissa håll har de kunnat hålla öppet, bland annat i Värmland, Norrbotten och på Gotland.

– För en gångs skull har vi turen på vår sida, säger Coop Gotlands vd Carl-Johan Stålhammar till Hela Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet