Se Josefin Lennen Merckx berätta om den dolda syrebristen. Foto: Morgonstudion/SVT

Analys: Skulle man kunna rädda fler om man upptäckte dold syrebrist tidigare?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alla läkare jag talar med uttrycker sin förvåning över fenomenet – covidpatienterna som promenerar in själva till akuten trots att de nästan har en fot i graven. Som fipplar med sina mobiler och datorer precis innan de läggs i respiratorn. Patienterna beter sig helt enkelt inte på ett sätt som läkarna är vana vid.

Josefin Lennen Merckx

Medicinreporter

Istället för panik och andnöd är en del patienter så lugna och till synes opåverkade att patienten själv, dess anhöriga och vårdpersonalen kan vaggas in i ett bedrägligt lugn.

Än så länge vet man inte hur många det är som drabbas av dold syrebrist i samband med covid-19. Men flera läkare vittnar om att det är en ansenlig del av de svårast sjuka patienterna.

Coronapandemin

Det väcker frågan om det skulle vara möjligt att hitta de här patienterna tidigare och därmed rädda fler liv.

Vill hitta patienter tidigare med screening

En amerikansk akutläkare föreslog nyligen två veckors screening av patienter som har testat positivt för covid eller som har symptom som hosta och feber. Det skulle ske med hjälp av en pulsoximeter, en liten apparat som man sätter som ett clips på fingret som mäter syremättnaden i blodet. Antingen hemma hos patienten själv eller inom vården.

Enligt läkaren Richard Levitan skulle screeningen leda till att man hittade patienter med svåra andningsproblem i ett tidigare skede, innan de är så sjuka att de behöver respiratorvård.

Svenska läkare skeptiska

Men flera svenska läkare ställer sig tveksamma till en sådan bred screening, både av praktiska skäl och ekonomiska skäl. Det skulle kräva ett stort antal saturationsmätare och vårdpersonal som kan hantera apparaterna.

Det finns dessutom en risk för smittspridning om covidsjuka ska ta sig till vården för kontrollerna. Och om svenskarna börjar mäta sig själva hemma riskerar landets akutmottagningar att översvämmas av oroliga patienter som kommer in i onödan efter felaktigt handhavande.

Osäkert om syrgasbehandling hjälper

Men det kanske viktigaste argumentet mot screeningen är rent krasst bristen på behandlingsåtgärder. Covid-19 är ju en ny sjukdom och än så länge famlar man fortfarande efter sätt att bota patienterna.

Och läkarna är helt enkelt inte säkra på att prognosen skulle förbättras om man hittade den dolda syrebristen i tidigare skede. Man vet alltså inte om en tidig syrgasbehandling skulle kunna förhindra utvecklandet av en allvarlig lungskada och om det skulle öka patientens chans att överleva.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet