Coronakommissionen: Misslyckats att skydda Sveriges äldre

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska samhället har misslyckats med att skydda landets äldre, slår coronakommissionen, som granskat Sveriges hantering av pandemin, fast i ett betänkande som pekar ut en rad brister inom äldreomsorgen.

– Regeringen borde vidtagit åtgärder så att äldreomsorgen stått bättre rustad för pandemin, säger kommissionsordförande Mats Melin.

Coronakommissionen som regeringen tillsatte i somras har nu kommit med sitt delbetänkande i en rapport. Kommissionsordförande Mats Melin kommenterar betänkandet under en presträff på tisdagseftermiddagen och konstaterar att insatser sattes in för sent inom äldreomsorgen och i många fall var åtgärderna otillräckliga.

– Vi har just nu redan kunnat säga att den del av den svenska strategin som gick ut på att skydda de äldre har misslyckats. på annat sätt kan man inte betrakta att så många har avlidit av covid-19, säger Mats Melin.

Coronapandemin

Strukturella problem sedan innan pandemin pekas ut som den främsta orsaken till att så många äldre avlidit inom äldreomsorgen. Dessa gjorde att landets verksamheter stod illa förberedda att hantera en pandemi.

Tidigare problem pekas ut

Ansvaret delas av myndigheter, kommuner och privata utförare men med regeringen och tidigare regeringar som ytterst ansvariga, menar kommissionens ordförande.

– Regeringen styr riket och därför vilar det yttersta ansvaret på denna regering och tidigare regeringar, som har känt till de här bristerna. Regeringen borde ha vidtagit sådana åtgärder att äldreomsorgen då hade stått bättre rustad inför pandemin, säger Mats Melin.

Enligt rapportförfattarna så saknades en nationell överblick av kommunernas beredskap när smittspridningen tog fart i landet, en bild som man från de statliga myndigheternas sida inte varit snabb nog att skaffa sig. Den allmänna smittspridningen pekas också ut som huvudorsak till att så många äldre dött.

I slutet av november hade 3 002 personer som bodde på äldreboende och 1 696 personer med hemtjänst avlidit i covid-19, enligt Socialstyrelsens statistik för perioden 1 mars till 23 november, något SVT Nyheter rapporterade om då.

”Kritik mot regeringen”

Mats Thorslund, professor i socialgerontologi vid Karolinska Institutet, är en av medlemmarna i coronakommissionen.

Har människor dött i onödan?

– Det vet vi inte. Vi har en överdödlighet under pandemin men exakt varför vi har fått den och vilka brister som har lett till det ska vi fortsätta undersöka i kommissionen.

Kommissionen pekar ut en rad åtgärder som behöver vidtas. Det handlar bland annat om förändringar i bemanning, som till exempel färre antal timanställda och högre medicinsk kompetens, större tillgång till sjuksköterskor på boenden och mer medicinsk utrustning på plats.

– Ambitionsnivån måste höjas, kompetensen inom omsorgsarbetet måste höjas, säger Mats Melin.

Hallengren: Tydligt att vi misslyckats

Socialminister Lena Hallengren säger i samband med kommissionens pressträff att man nu ska tillsätta två utredningar som har som syfte att utreda hur äldreomsorgen kan stärkas. Dels att ge vården till äldre på särskilda boenden ett tydligare lagstadgat uppdrag och dels att säkra tillgången till läkarvård dygnet runt.

Målsättningen är att presentera utredningsuppdragen innan jul.

Se hela sändningen om coronakommissionen och smittspridningen inom äldrevården på SVT Play här!

Granskningskommissionen

  • Rapporten som publiceras den 15 december är den första av två delredovisningar – den kommer att fokusera på smittspridning inom vård och omsorg av äldre.
  • Kommissionen tillsattes den 30 juni av regeringen för att utvärdera sitt eget, myndigheternas, regionernas och kommunernas arbete för att begränsa smittspridningen av covid-19 och pandemins effekter. Den ska också göra internationella jämförelser.
  • De åtta ledamöterna har olika erfarenheter och kunskaper och representerar flera sektorer i samhället. Bland annat ingår prästen Camilla Lif, statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg, och äldreforskaren och professorn Mats Thorslund. Arbetet leds av justitierådet Mats Melin. Nästa rapport väntas 31 oktober 2021.

Äldre och covid-19

  • SVT har sedan pandemins start granskat hur coronakrisen slagit mot äldreomsorgen. Vi har bland annat kunnat berätta om bristen på skyddsutrustning, hur smittan tog sig in och överdödligheten på landets äldreboenden.
  • Ålderskategorin 65+ utgör hela 94 procent av alla som avlidit med covid-19 och 52 procent av alla som slutenvårdats. 73 procent av alla dödsfall till följd av covid-19 i Sverige har drabbat personer med äldreomsorg, vilket beror på att det är de äldsta och att de ofta har kroniska sjukdomar. Samt att sättet de bor på i sig medför risk.
  • Totalt har 3 002 personer som bodde på äldreboende och 1696 personer med hemtjänst avlidit i covid-19 enligt Socialstyrelsens statistik för perioden 1 mars till 23 november.
  • Inspektionen för vård och omsorg har tidigare levererat hård kritik mot hur regionerna hanterat covid-19 på sina äldreboenden.

Lista: Problemen i äldrevården

En rad problem pekas ut av kommissionärerna, både strukturella och pandemirelaterade sådana, bland annat:

  • Fragmenterad organisation inom äldrevården
  • Behov av högre bemanning, ökad kompetens, och rimliga arbetsförhållanden
  • Kommuners möjlighet att anställa läkare och tillgång till medicinsk utrustning
  • Enskilda beslut och åtgärder – sena och ibland otillräckliga
  • Problem kring skyddsutrustning
  • Att provtagningen kom igång sent
  • Att besöksförbudet kom sent och omprövades för sällan
  • Riskabla riktlinjer angående tillgången till sjukhusvård
  • Brister i läkarnärvaro och uteblivna individuella läkarbedömningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet