Analys: Socialdemokraterna kan gynnas av vårdfokuset

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Allt fler väljare tycker att sjukvården är den viktigaste politiska frågan. Uppgången är tydlig i Novus undersökning och kan sannolikt helt förklaras med att coronasmittan åter har tagit fart under hösten.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus genomför regelbundet undersökningar av vilka samhällsfrågor som väljarna tycker är viktigast. Sjukvårdsfrågan brukar ligga i topp, men i den senaste undersökningen syns en tydlig uppgång till 63 procent (+7). Med all sannolikhet beror detta på ökningen av coronasmittan under hösten. Hanteringen av coronaviruset innebär även att sjukvården hamnar i fokus.

Socialdemokraterna kan gynnas

Det är dock oklart om och i så fall hur detta kan påverka partisympatierna. Enligt Novus undersökning är Socialdemokraterna det parti som har högst förtroende bland väljarna i sjukvårdsfrågan. Partiet skulle därmed kunna gynnas om debatten kretsar kring just denna fråga. Å andra sidan är Socialdemokraterna det ledande regeringspartiet och riskerar att ta stryk om debatten framöver i huvudsak skulle handla om kritik mot regeringens agerande under coronakrisen.

Även om sjukvårdsfrågan drar ifrån på topplistan över de viktigaste frågorna är det noterbart att de näst viktigaste frågorna, lag och ordning samt invandring och integration, inte tappar i betydelse för väljarna. Båda frågorna anses vara viktigast av 55 procent av väljarna. Det ger en tydlig andraplats. Invandring och integration ökar något i denna mätning, medan lag och ordning ligger kvar på en hög nivå efter sommarens uppgång.

Skolfrågan blir viktigare

I övrigt finns några större förändringar på listan. Skola och utbildning ökar i betydelse för väljarna till 49 procent (+5) liksom socialförsäkringarna som ökar till 21 procent (+6). Samtidigt tappar jämställdhet i betydelse.

Tittar vi på vad de olika partiernas väljare rankar som de viktigaste frågorna är invandring och integration viktigast för SD-väljarna, men också för M- och KD-väljare. Klimat och miljö är viktigast för MP- och V-väljare medan sjukvården är viktigast för S-väljarna.

Novus har också undersökt vilket parti som väljarna anser har den bästa politiken på de olika frågeområdena. Förtroendet i sakfrågor är viktigt i politiken eftersom väljarna tenderar att lyssna mer på partier och politiker de har förtroende för. Särskilt viktigt är det förstås att ha stort förtroende i de frågor som väljarna tycker är allra viktigast.

M vinner i lag och ordning

Socialdemokraterna har fortsatt det högsta förtroende när det gäller sjukvården. Moderaterna anses vara bästa parti i frågor som rör lag och ordning medan Sverigedemokraterna åtnjuter klart störst förtroende när det gäller invandring och integration.

Tittar man på tio-i-topp-listan över de tio viktigaste frågorna kan man konstatera att Socialdemokraterna kniper sex förstaplatser, Moderaterna två och Sverigedemokraterna och Miljöpartiet en förstaplats var. Inte oväntat är det just i frågor som rör klimat och miljö där Miljöpartiet har störst förtroende.

För Liberalerna är det fortsatt dystert även i denna mätning. Tidigare var Liberalerna det parti som åtnjöt störst förtroende i skolfrågan, men det tycks vara ett minne blott. I den här undersökningen rankar väljarna både Socialdemokraterna och Moderaterna som bättre partier när det gäller skola och utbildning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.