Statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Analys: ”Coronakrisen ritar om den politiska kartan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Coronakrisen kommer att spela en avgörande roll för svensk politik under överskådlig tid. Det framgick tydligt av onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Därför är det så viktigt för partierna hur direktiven formuleras till den särskilda coronakommission som ska tillsättas inom kort.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen dominerades helt av coronakrisen. Inte alls oväntat med tanke på pandemins effekter både globalt och i Sverige.

Höga dödstal bäddar för en fortsatt politisk diskussion om den svenska strategin och hur regeringen har agerat för att begränsa smittspridningen.

Coronapandemin

I partiledardebatten kritiserade flera partiledare regeringens och statsministerns agerande. SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagade regeringen för att gömma sig bakom myndigheterna, medan både KD-ledaren Ebba Busch och M-ledaren Ulf Kristersson ifrågasatte det politiska ledarskap som regeringen uppvisat.

Presenterar resultat

Det här kommer att vara en av huvudpunkterna för den särskilda coronakommission som ska tillsättas inom kort. Just nu förbereds direktiven till denna kommission och redan vid torsdagens möte med partiledarna kommer statsministern att ta upp frågan för diskussion.

Oppositionen anklagar redan regeringen för att försöka förhala frågan till efter nästa val. Regeringen vill nämligen att kommissionen ska presentera sina resultat först i november 2022. Oppositionen menar också att regeringen vill ha in ledamöter med partipolitisk bakgrund i kommissionen medan oppositionen enbart vill ha experter.

Kan bli politiskt bränsle

Hur det blir med denna sak avgörs i förhandlingar mellan partierna den närmaste tiden. Men kommissionens sammansättning och direktiv kan få stor betydelse för vilken roll den kan komma att spela politiskt.

Lägger kommissionen fram sin slutrapport redan hösten 2021, som exempelvis Moderaterna vill, kan dess slutsatser bli bränsle i nästa valrörelse. Så blev det exempelvis med den kommission som utvärderade de svenska insatserna efter tsunamin 2004. Kritiken mot den dåvarande S-regeringen påverkade sannolikt valet 2006, vilket är en förklaring till Socialdemokraternas oro inför den granskning som nu ska ske.

Oavsett vad tycks oppositionen i riksdagen vara inställd på att försöka underminera förtroendet för regeringen och statsministern genom ständiga angrepp om avsaknad av ledarskap. Det var en bärande del av kritiken under onsdagens partiledardebatt. M-ledaren Ulf Kristersson ifrågasatte också regeringens agerande för att få igång en storskalig testning.

Inga skattesänkningar

Statsminister Stefan Löfven å andra sidan var noga med att understryka att krisen ännu inte är över och att det är för tidigt att dra säkra slutsatser om den svenska strategin. Löfven underströk också behovet av stora satsningar på sjukvård och välfärd de kommande åren. De brister som framkommit under coronakrisen visar vilka stora behov som finns, menade statsministern och slog fast att det inte kommer att finnas utrymme för stora skattesänkningar.

Traditionell debatt

Vänsterpartiet valde, inte oväntat, att lyfta frågan om privata företag inom välfärd och omsorg och anklagade de borgerliga partierna i Stockholm för att genom stora besparingar på äldreomsorgen ha bäddat för en omfattande smittspridning.

Den här debatten lär fortsätta och det är ännu för tidigt att dra säkra slutsatser om hur den utvecklas.

En sak är dock klar. Coronakrisen ritar om den politiska kartan ännu en gång. Frågor som migration och brottslighet, som spelat en dominerande roll i debatten de senaste åren, kommer nu att få ge plats för en mer traditionell politisk debatt kring frågor som sjukvård och välfärd. Dessutom lär ekonomi och jobb växa i betydelse i spåren av den lågkonjunktur som nu tycks vara på väg att slå klorna i Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet