Coronapåståenden och hatretorik fick Youtube att släcka Swebbtv

Uppdaterad
Publicerad

Det var brott mot Youtubes regler om rapportering om corona och hatretorik som fick Google att stänga den svenska webb-tv-kanalen Swebbtv på Youtube strax före jul.

Google har ett långt regelverk om vad som får sägas om corona och enligt företaget bröt Swebbtv bröt mot reglerna.

Det är inte bara Donald Trump som har förlorat tillgången till sina sociala medier. I december 2020 stängdes den svenska kanalen Swebbtv på Youtube. Det är en kanal som innehåller mycket hårda ord om både invandrare och invandringspolitik. Detta blandas med en djup misstro mot politiker, banker, storföretag, klimathotet och coronapandemin.

Tre regelbrott

Google, som äger Youtube, menar att Swebbtv vid två tillfällen bröt mot Googles regler om rapporteringen kring corona. I ett program med titeln ”Är corona ett iscensatt larm?” beskrivs corona som inte mycket värre än en vanlig årsinfluensa och det påstås utan grund att statistiken varit konstruerad för att skrämma folk i syfte att skapa en grogrund för vaccinerna.

I ett annat program hävdar en inringare att corona är en ”plandemi”, en konspirationsiteori som handlar om att förändra det ekonomiska systemet i grunden, ta världsherraväldet och kontrollera mänskligheten. En av programledarna nickar instämmande och säger att det handlar om att skapa en världsregering.

– Det är viktigt att folk får säga vad de tycker och det är väl uppenbart att åtgärderna (som vidtagits med anledning av corona) inte står i proportion till farligheten. Det är absolut frågeställningar som man måste diskutera, säger Mikael Willgert, ansvarig utgivare för Swebbtv, till SVT.

Google menar även att Swebbtv brutit mot reglerna om hatretorik i ett program där asylsökande ungdomar från Afghanistan bland annat beskrivs som ”ljugande skäggbarn”.

”Vi har strikta policyer”

SVT har läst Googles mejl till Swebbtv och sökt företaget för ytterligare svar, men får endast en skriftlig kommentar från kommunikationschefen för norra Europa Mark Jansen:

”Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet 2020 togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet.”

Googles regler

Enligt Googles regler kan bli avstängd från Youtube om man sprider “felaktig medicinsk information som motsäger lokala hälsomyndigheters eller Världshälsoorganisationens (WHO) medicinska information om covid-19”. 

I ett 40-tal punkter ges exempel: 

Det handlar tex om att inte uppmuntra huskurer eller bön i stället för medicinsk behandling. Att inte hävda att det finns ett garanterat botemedel.  Att inte avskräcka folk från att söka läkare. Att inte påstå att ett godkänt vaccin innehåller ett microchip för att spåra mottagaren eller orsakar dödsfall, infertilitet, genetiska förändringar eller smittsamma sjukdomar.  Att inte hävda att covid-19 orsakas av strålning från ett 5G-nätverk. Att hävda att man kan testa om man har covid-19 genom att hålla andan.

Här är hela listan

Hur Google tolkar sina egna regler, vad som är att “avskräcka” eller att gå emot WHO (tex i frågan om munskydd) får vi inget svar på. Vi får endast ett skriftligt svar (se i artikeln) där företaget skriver att de inte kommenterar enskilda policybeslut och att reglerna övervakas “globalt och centralt”. En användare som anses bryta mot reglerna får först varningar innan den stängs av. 

Det finns ett liknande regelverk för ämnen som hatretorik, brottsliga organisationer, våldsamt eller chockerande innehåll och trakasserier.  

Läs mer om Googles riktlinjer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.