Foto: Claudio Bresciani, TT

Coronasmittan minskar något men finns risk för ökning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade av covid-19 minskar i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Bilden bekräftas av länsstyrelsernas nya rapport till regeringen om läget i de olika länen. En positiv trend, men samtidigt finns risk för ökning igen om inte regelefterlevnaden är fortsatt hög, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell.

– Vi har en minskning på nationell nivå. Trenden ser ut att hålla i sig. Tittar vi på antalet fall på antalet fall per 100 000 invånare ligger nu på 588, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

– Det är oerhört viktigt att se det som positivt. Men det är fortsatt ett stort antal fall och det finns risker för ökning om vi inte håller oss till reglerna, fortsätter hon.

Coronapandemin

Minskar inom slutenvården

Länsstyrelsernas rapportering till regeringen, som SVT tagit del av, ger en liknande bild. Antalet län som rapporterar ”allvarlig påverkan på liv och hälsa” har minskat från fyra förra veckan till två, elva län rapporterar ”något minskad smittspridning” och ett län en avstannad ökning. I fyra län rapporteras ökad smittspridning. (Se faktaruta.)

Från vissa län rapporteras också om att man börjar öppna upp för till exempel idrottsverksamheter och ungdomsgårdar.

Nedgången bland antalet smittade är kraftig bland personer mellan 20 och 29 samt 40 och 49. Även gällande beläggningen på intensivvårdsavdelningar ses nu en minskning.

– Det finns 760 disponibla IVA-platser. 315 av dem behandlas för covid-19. Det är 54 patienter färre än förra veckan, säger Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson.

Även inom slutenvården ser man nu en minskad smittspridning.

– Vi ser även en minskning inom slutenvården. För en vecka sedan var det 2 395 patienter och igår var det 1 954. Det är väldigt positivt att det går år rätt håll. Men precis som Karin var inne på gäller det att hålla i alla rutiner nu, säger Nilsson Carlsson.

Fortsatt högt på boenden

Fortfarande ser man en stor smittspridning på äldreboenden även om det skett en liten förbättring senaste veckorna. Samtidigt är det stor eftersläpning i inrapporteringen kring dödsfall på särskilda boenden för äldre. 216 personer med covid-19 dog på äldreboenden under vecka 53, den senaste vecka som man räknar som säkerställd siffermässigt.

– Det är inte lika illa som i våras men det är förstås väldigt många personer. Det är en svår situation, helt klart, säger Iréne Nilsson Carlsson.

I länsstyrelsernas rapportering anger samtliga län nu att de kapaciteten möter behovet vad gäller både vaccination och testning, däremot är smittspårningen begränsad i vissa län och det finns frågetecken kring bland annat hur man organiserar vaccineringen av personer med hemtjänst.

LÄGET I LÄNEN – SÅ SAMMANFATTAR LÄNSSTYRELSERNA

Blekinge: En viss avstanning i smittspridningsökningen kan anas på en hög nivå.

Dalarna: Fortsatt hög smittspridning men de senaste tre veckorna ses en minskning. Fortsatt stor påverkan på hälso-och sjukvården.

Gotland: Viss minskning i antalet bekräftade fall. Trenden visar en liten förbättring just nu.

Gävleborg: Antalet bekräftat smittade har minskat sedan jul, men andelen smittade är fortfarande högt. Påverkan på sjuk-och intensivvården har minskat något till ”betydande”. Totalt antal smittade inom äldreomsorgen i länet minskar.

Halland: 62 personer är inlagda för vård varav 6 på IVA. Polisen rapporterar att antalet anmälningar om barnmisshandel har ökat.

Jämtland/Härjedalen: Andelen smittade fortsatt hög. Stabil nivå av antalet inlagda patienter, hög belastning på slutenvården och neddragen planerad verksamhet.

Jönköping: Antalet smittade på fortsatt hög nivå. Läget inom IVA-vården ansträngd med stor personalbrist. Regionen har beslutat att viss prioriterad vård kan skjutas upp såsom canceroperationer. Regionen bedömer en sammantaget allvarlig påverkan på sin verksamhet25% av de anställda inom näringslivet i länet har blivit korttidspermitterade vid minst ett tillfälle sedan april 2020.

Kalmar: Smittspridning fortsatt omfattande. Minskning i antalet provtagna och bekräftade fall vecka 2. Högt antal sjukhusvårdade covid-patienter.

Kronoberg: Smittspridningen i länet är fortsatt stor men andelen positiva provsvar har minskat något. Ansträngt läge inom IVA.

Norrbotten: Fortsatt hög smittspridning i länet.

Skåne: Vårdläget är fortsatt mycket ansträngt. Tydlig minskning av bekräftade fall. Krislägesavtal utlöst för både akutpersonal och intensivvårdspersonalen.

Stockholm: Samtliga länets akutsjukhus i förhöjt beredskapsläge med mycket ansträngd situation. Sjukvårdsbehovet i länet har minskat under senaste veckan.

Södermanland: Förra veckan sjönk antalet smittade för första gången på ett antal veckor.

Uppsala: Smittläget verkar ha förbättrats. Antalet sjukhusvårdade covid-patienter har sjunkit till ca 100, varav 10 på IVA. Påverkansgraden på sjukvården sänks från allvarligtill betydande. Viss kirurgisk verksamhet har upphandlats.

Värmland: Smittspridningen inom länet har ökat. Antalet patienter som vårdas på sjukhus är 34, varav 5 på IVA.

Västerbotten: Fortsatt hög smittspridning. Regionen ser minskning av fall i samtliga delar av länet i alla åldersgrupper, fortfarande flest bland 19-39 år. Betydligt färre fall bland vård-och omsorgspersonal än tidigare. Antalet varsel 2020 ökade med 15 procent jämfört med 2019.

Västernorrland: Regionen rapporterar fortsatt betydande påverkan, är i förstärkningsläge och har personalbrist. Antydan till avmattning i antalet bekräftade fall. Regionen har haft brist på bårhusplatser i Örnsköldsvik men läget har förbättrats. Räddningstjänsten har också uppmärksammat ökad psykisk ohälsa.

Västmanland: Fortsatt högt antal fall av smittade, men det finns tecken på minskande trend. Trycket på hela sjukvården rapporteras fortsatt högt.

Västra Götaland: Fortsatt ökad smittspridning. Hög beläggning för inneliggande vård. Hög belastning inom flera kommuners omsorgsbemanning.

Örebro: Andelen positiva provsvar minskade något. 45 covidpatientervårdas inneliggande på sjukhus, varav 5 på IVA.

Östergötland: Fortsatt allvarlig påverkan i länet. 99-115 patienter sjukhusvårdas och därutöver är 13-16 patienter inlagda på IVA. Antalet smittade inom äldreboenden har minskat något under den senaste veckan. Långvariga problem med personalförsörjning.

Källa: Länsstyrelsernas rapporterade lägesbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet