Coronaviruset – UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder

Uppdaterad
Publicerad

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till alla länder. Flera resebolag kommer att låta sina kunder avboka sina resor.
– Det är en exceptionell situation. Vi vill skicka ett tydligt budskap till svenska resenärer att det inte är läge att flyga just nu, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på UD.

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut,” skriver UD i ett pressmeddelande.

Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor, men UD menar att samhällsviktiga arbetsresor kan ske.

Avrådan gäller till och med den 14 april och därefter kommer en ny bedömning att göras.

– Det är en exceptionell situation. Vi vill skicka ett tydligt budskap till svenska resenärer att det inte är läge att flyga just nu, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på UD. Hon uppmanar resenärer som redan bokat en resa att kontakta sitt resebolag.

Ställer in flygningar

Resebolagen TUI, Ving och Apollo meddelar att man ställer in flygningar.

TUI ställer in alla flygningar fyra veckor framöver. Det gäller från och med söndag morgon. De som redan bokat biljett får möjlighet att boka om eller avboka sin resa. Tanken är att de som redan befinner sig på sin destination ska kunna flyga hem som vanligt.

Apollo säger att man även kommer att ställa in alla flygningar de närmaste 14 dagarna. Flygbolaget ska hämta hem de resenärer som är ute på sina destinationer nu.

Utrikesministern: ”Förstår frustrationen”

Ving säger också att alla deras kunder kommer få möjlighet att boka om sina resor eller få pengarna tillbaka. Resorna ställs i alla fall in till och med den 14 april.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer. Nu håller vi på och kontakta alla våra kunder, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

”Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd”, skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på Facebook.

Här ser du SVT Nyheters sändning om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet