På måndag väntas talman Andreas Norlén informera om nästa steg i arbetet med regeringsbildningen. Foto: Fernval Lotte/Aftonbladet/TT

Då ger talmannen besked om nästa steg i regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har partiledarna träffat talmannen för att försöka hitta lösningar på regeringskrisen. Fortfarande utan synligt resultat. På måndag väntas talman Andreas Norlén informera om nästa steg.

Sverige har fortfarande ingen ny regering. Nu meddelar talmannen Andreas Norlén att han håller en pressträff klockan 9.30 på måndag för att berätta om ”kommande steg i arbetet med regeringsbildningen”. Det framgår av ett pressmeddelande från riksdagen.

Några detaljer om vad det kan tänkas bli vill man inte ge.

Regeringsbildningen

– Han kommer att berätta om vad som blir nästa steg i arbetet med regeringsbildningen. Det är den information jag har i dag, säger talmannens pressekreterare.

Fortsatt låst läge

Både Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har fått uppdraget att sondera möjligheten att bilda en regering som riksdagen kan tolerera. Båda har dock gett upp efter två veckor.

Senast Andreas Norlén höll pressträff var i måndags. Då bjöd han in partiledarna för olika tänkbara regeringsalternativ till ”gruppsamtal” med honom. Efter tisdagens möten har partiledarna varit fåordiga kring vad som sades och huruvida något parti har ändrat sin syn på regeringsfrågan.

”Jag ska vara statsminister”

Samtalen har dock inte ändrat Stefan Löfvens ståndpunkt i frågan om vem som ska leda landet.

– Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, sade han på tisdagen.

Inte heller Ulf Kristersson (M) sade sig ha ändrat ståndpunkt.

De fyra tänkbara regeringar som diskuteras är en samlingsregering med S, MP och Alliansen, en mittenregering med S, MP, C och L, en regering med Allianspartierna och MP och en Alliansregering med stöd av SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet