SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen berättar när sommarvärmen kommer tillbaka. Foto: SVT

Då kommer sommarvärmen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen kommer tillbaka men det gäller att passa på att njuta.

Redan nästa vecka kan den ha försvunnit igen.

– Värmen strömmar upp från torsdag men sen ser det ut som att den kalla luften är tillbaka igen, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Lagom till att många svenskar skulle ta ut sin semester kom kallduschen. Bokstavligen. Juli har hittills varit ovanligt kall och många i stugorna hoppas på en vändning. Den ser nu ut att komma, om än bara tillfälligt. 

– Värmen kommer in och finns kvar under fredag, lördag, söndag och delvis måndag också. Men sen ser det ut som den kalla luften är tillbaks igen i början på nästa vecka, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. 

Anledningen varför vi har fått en sådan kall start på juli är till stor del de så kallade jetströmmarnas fel. Enligt Åsa Rasmussen har luftströmmarna låsts fast söder om Sverige under hela juli och dragit in kall luft, men nu ser det ut som att de kommer flytta sig norr om Sverige istället och därmed ge varmare vindar.

Men några liknande temperaturer som under juni kommer vi inte få se på ett tag, enligt Åsa.

– Kanske någon enstaka dag, men det ser inte ut att vara riktigt så varm luft. Det ser ut som vi får mellan 20 och 25 grader, och säkert någon skur också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.