Lottdragning om datumen för partiledarutfrågningen i SVT inför valet 2018. Foto: SVT

Då ska partiledarna frågas ut inför valet

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Morgonstudion på onsdagsmorgonen lottades datumen ut för respektive partiledarutfrågning inför nästa års riksdagsval. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor blir den första att inleda omgången, medan Sverigedemokraterna får avsluta en vecka innan valet.

16 augusti – Kristdemokraterna

Ebba Busch Thor blev framlottad till att inleda omgången av SVT:s partiledarutfrågning 2018.

– Jag tror att Ebba Busch Thor är riktigt nöjd med datumet, hon kan på riktigt sätta tonen för valrörelsen, sa partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD) i studion.

19 augusti – Miljöpartiet

Ännu är det inte bestämt vem av partiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin som kommer att delta i utfrågningen, berättade partisekreteraren Amanda Lind (MP).

– Det bestämmer vi lite närmare, men det är ingen lottdragning.

21 augusti – Socialdemokraterna

Statsminister Stefan Löfven blir nummer tre av åtta partiledare i ordningen.

23 augusti – Vänsterpartiet

– Jonas Sjöstedt kommer att prata om jämlikhet och ett skattesystem som inte är gynnat för de rika, säger biträdande partisekreterare Hanna Gedin (V).

26 augusti – Centerpartiet

När Annie Lööf ska frågas ut är det exakt två veckor kvar till valdagen.

– Det tror jag blir väldigt bra, sa partisekreteraren Michael Arthursson (C).

28 augusti – Liberalerna

Jan Björklund brukar vara väl förberedd inför utfrågningen, berättade gruppledaren Christer Nylander (L).

30 augusti – Moderaterna

Detta väntas bli Ulf Kristerssons första utfrågning som ny partiledare för Moderaterna, men vem som kommer att företräda partiet avgörs med säkerhet på söndag den 1 oktober då Moderaterna håller extrastämma för att välja den nya partiledaren.

2 september – Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson blev framlottad att avsluta partiledarutfrågningen den 2 september med bara en vecka kvar till valdagen den 9 september.

– Man brukar ju spara det bästa till sist så det passar bra. Då har väljarna tröttnat på de tomma löftena från de andra partierna, sa partiets gruppledare Mattias Karlsson (SD) i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.