Statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på fredagen. Foto: TT

Dådet i Stockholm kastar djup skugga över S-kongressen

Publicerad

Partiledaren och statsminstern Stefan Löfven ställer in sitt inledningstal och oron är tydlig bland de som ändå kommer till s-kongressens första dag i Göteborg.

Statsminster Stefan Löfven har beslutat att ställa in sin resa till Göteborg och Socialdemokraternas kongress. Han kommer inte att inledningstala och det är enligt socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin osäkert om, och i så fall när, han kommer till Göteborg och kongressen.

Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) kommer däremot att vara med på kongressen som planerat.

”Självklart känner man stor oro”

– Det är självklart att man känner stor oro efter det som hänt. De som utfört dådet vill skrämma oss och är öppenhetens motståndare. Samtidigt får man inte låta det som hänt påverka demokratin. Istället måste vi fortsätta med det demokratiska arbetet, säger samordningsminister Ibrahim Baylan.

På kongressen kommer inledningsprogrammet att bli ungefär en timme kortare jämfört med planeringen. Det beror framförallt på att det är partisekreterare Lena Rådström Baastad som kommer att hålla ett kortare inledningstal.

Jan Eliasson talar

Ytterligare en person som ska tala på kongressen är före detta utrikesministern Jan Eliasson (S). Han ska tala inför de internationella gästerna på kongressen.

– Det är klart att det får en viss påverkan, men vi får inte låta skrämma oss. Det är viktigt att fortsätta med det demokratiska arbetet. Samtidigt det är klart att man känner stor oro, säger Jan Eliasson.

Politisk påverkan

Sannolikt kommer också dådet i Stockholm att få politisk påverkan på kongressen. Redan innan dådet i Stockholm hade partiledningen valt att fokusera på hårda frågor som fler poliser, hårdare straff, ökat försvar och en tuff invandringspolitik. Det har väckt en motreaktion bland de i partiet som velat se mer av välfärdsfrågor i fokus.

En av dem är Ulf Bjereld, ordförande för s-förbundet Tro och Solidaritet. Bjereld och andra sympatisörer kommer dock att få det svårt att få partiledningens att backa. Terrordådet kommer att kasta en stor mörk skugga över hela kongressen och snarast bekräfta partiledningens ståndpunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer