Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet presenterar plan på att avskaffa marknadskolan. Foto: SVT

Dadgostars nya krav på Andersson: ”Annars är det ingen mening att styra”

Uppdaterad
Publicerad

Blir det inte ändringar på friskoleområdet kan Magdalena Andersson inte vänta sig Vänsterpartiets stöd vid en eventuell statsministeromröstning efter valet. Det meddelade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på en presskonferens i Almedalen.

På en presskonferens under måndagen presenterade Vänsterpartiet en ”genomförandeplan för att ta tillbaka kontrollen över skolan”, som de själva kallar den. 

I planen, som består av sex olika punkter och som de vill genomföra under kommande mandatperiod, vill de bland annat – liksom Socialdemokraterna – införa ett vinstförbud. 

- Jag noterade naturligtvis att Socialdemokraterna var inne på de här frågorna i går. Därför är det viktigt att vi är överens innan en ny statsministeromröstning, sa Nooshi Dadgostar (V) på presskonferensen.

Krävs överenskommelse

I klartext innebär det att det kommer att krävas en överenskommelse mellan V, S, C och MP i dessa frågor efter valet om Magdalena Andersson (S) ska räkna med Vänsterpartiets stöd i en eventuell statsministeromröstning. 

Centerpartiet är i dagsläget emot ett vinstförbud i skolan. Något de beslutade på partiets stämma förra hösten.

Häromdagen gick ni ut och krävde plats i en regering för att ge stöd till en eventuell framtida S-ledd regering. Är detta ett alternativ till det? 

– Tvärtom samverkar de här två. Vi behöver en majoritetsregering för att kunna få igenom viktiga reformer i riksdagen. Annars är det ingen mening att styra, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.