Hör sjuksköterskan Sofia Lindström och läkaren Sumaya Al-Shakarji berätta om sin oro inför hösten. Foto: Sofia Lindström, Sumaya Al-Shakarji

Dagbok från vården: ”Jag är orolig inför hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Att restriktioner släpps innebär en oro för vårdpersonalen och stämningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är uppgiven.

– Antalet patienter minskar inte utan de snarare ökar, säger specialistsjuksköterskan Sofia Lindström i sin videodagbok.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala är trycket fortsatt hårt och för att klara vårdtrycket har en semestervecka dragits in hos medarbetarna.

– Vi behöver återhämtning, säger specialistsjuksköterskan Sofia Lindström.

Videodagbok inifrån vården

Hon oroar sig inför hösten och hur det kommer bli om personalen måste ta semester då.

– Vi kanske kommer behöva dra ned på antalet vårdplatser vilket kommer drabba dem som väntar på sin operation, säger hon och riktar en uppmaning till allmänheten:

– Alla individers eget ansvar påverkar vården, vi bör använda solidaritet lite extra i dessa tider.

Oro för hälsoklyftor

Även på Rinkeby vårdcentral i Stockholm finns en oro inför hösten.

– Jag är orolig att många patienter ska komma tillbaka till oss med sämre hälsa, just de som har undvikit att söka vård under våren. Jag är också orolig för att arbetslösheten och fattigdomen ska öka i de redan utsatta områdena, och därmed också hälsoklyftorna i samhället, säger specialistläkaren Sumaya Al-Shakarji.

Våren har varit tuff för vårdpersonalen

– Föräldrar som varit sjuka har inte fått vara här vilket varit ett trauma för familjen, berättar Rosanna Svensson som arbetar med för tidigt födda barn på en neonatalvårdsavdelning på Södersjukhuset i Stockholm.

Men det finns också positiva minnen.

– Jag kommer minnas alla patienter som kommit tillbaka och tackat, säger Sumaya Al-Shakirji.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Videodagbok inifrån vården

Mer i ämnet