Dagny Carlsson, 103 år, berättade om sitt liv i SVT:s Skavlan i fredags. Foto: TT

103-åriga Dagnys uppmaning: Tuffa till er, kvinnor!

Uppdaterad
Publicerad

Mycket har blivit bättre när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor, men fortfarande finns det en hel del kvar att göra, tycker Dagny Carlsson, 103 år.

– Kvinnorna ska inte vara så mesiga, säger seniorbloggaren.

Dagny Carlsson inledde en ny karriär efter att ha fyllt 100 år med en populär blogg. Hon är känd från SVT:s dokumentärserie ”Det är inte så dumt att bli gammal” och i fredags medverkade hon i Skavlan.

Tycker Sverige har förändrats

På Internationella kvinnodagen delar Dagny, med sitt långa perspektiv, nu med sig av sina erfarenheter av jämställdheten i Sverige. Hon tycker att det förändrats till det bättre.

– För det första har kvinnorna kommit ut i arbetslivet. De var ju hemmafruar när jag var barn. De kvinnor som arbetade var affärsbiträde och pigor, berättar 103-åringen.

”Ville bli uppassade”

Själv har hon förvärvsarbetat hela livet, på kontor och i fabrik.

Hur bemöttes kvinnor i yrkeslivet när du var ung?

– Inte blev man särskilt högaktad, inte. De flesta män tyckte att kvinnorna skulle vara hemma. Och nog sade de det högt också.

– De flesta män ville ju bli uppassade och ha det bekvämt när de kom hem. Männen gjorde inte många handtag förr i världen i hemmet.

Det är bättre i dag, tycker Dagny Carlsson.

– Att det finns några herrar som vill vara högsta hönset, det är inte så konstigt, men nog är det mer jämställdhet nu.

Hinner inte fira

Dagny Carlsson tycker att män fortfarande tar för lite ansvar för hushållsarbetet. Och hennes råd till kvinnorna är tydligt:

– De ska inte vara så mesiga. De ska tuffa till sig lite, och kräva jämlikhet.

Vissa manliga politikers vilja kalla sig feminister ger hon inte mycket för.

– Det är nog bara läpparnas bekännelse. De vill helst bestämma själva.

Några tankar på att fira Internationella kvinnodagen har 103-åringen inte, säger hon när TT ringer en dag innan.

– Jag har överhuvudtaget inte tänkt på att det var i morgon. Jag har blivit så efterfrågad så jag har fullt upp i morgon, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.