Foto: Scanpix

Dags att höstförbereda gräsmattan

Uppdaterad
Publicerad

När höstkylan börjar krypa in över landet är det dags att förbereda trädgården för övervintring.

-Nu börjar gräset förbereda sig för vintervila, det kallas för invintring. Då börjar det samla energi i rotsystemet i stället för att växa på höjden, säger Bengt Hansson, produktchef hos trädgårdsföretaget Weibulls.

Han tycker att man kan klippa gräset så länge det växer. Men de sista gångerna kan gräsklipparen ställas upp ett snäpp så att gräset får vara något längre.

-Gräset ska varken vara för långt eller för kort, cirka fem centimeter blir lagom, säger han.

Gödsel eller inte?

Han tycker att man kan hjälpa gräset att lagra in näring genom att använda ett kvävefattigt höstgödsel med fosfor och kalium.

Men det behövs inte, tycker Boel Sandström, som är bankonsulent vid Svenska Golfförbundet och arbetar med övervintringsfrågor. Men man ska i alla fall sluta gödsla med den vanliga kväverika gödseln, så att gräset inte växer så mycket under hösten, säger hon.

-Viktigast är att man inte klipper det för lågt, och inte gödslar för mycket så att gräsmattan växer ända in i vintern. Den ska lagra för att klara vintern och då måste den få lite lugn och ro. Vi brukar säga till golfbanorna att inte jobba för mycket med gräset på hösten, då klarar det oftast vintern bäst.

Fakta: Så tar du hand om gräsmattan på hösten

* Städa upp gräsplanen inför vintern. Ta bort löv och liknande, så minskar risken för svamp.

* Gå inte på gräset efter första frosten. Då kan det bli bestående fotavtryck.

* Så gräs om du behöver och inte bor alltför långt norrut. Eftersom jorden är varmare och fuktigare än på våren ökar chanserna att lyckas.

* Ska du gödsla ska det helst vara med gödsel utan kväve.

* Låt gräset vara något högre än under sommaren.

Källa: Bengt Hansson, Weibulls (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.