Nu är det dags att förbereda sommarstugan för vintern. Foto: Scanpix

Dags att vinterbona stugan

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är på gång och det börjar bli dags att lämna sommarhuset för den här gången.

Nu har fritidshusägare chansen att spara pengar och tid genom att vintersäkra sina fritidshus.

– Framför allt bör man säkra upp mot vattenskador. Det är vanligt att det inträffar framför allt när det har varit en sträng vinter, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid Folksam, till TT.

De som planerar att snart sluta åka ut till fritidshuset och inte åka dit igen förrän till våren har mycket att tjäna på att se över huset.

Värme på

Erik Arvidsson ger bland annat råden att stänga av och tappa ur vattnet ur rörsystem och varmvattenberedare. En annan rekommendation är att ha lite värme på i kök och badrum.

– Man kan även hälla i antifrysvätska i värmesystem, toalettstolar och golvbrunnar, säger han.

– Och har man någon bekant som kan titta till fritidshuset under säsongen är det ju aldrig fel.

Rensa avloppet

Om det blir en snörik vinter finns en risk för skador i samband med snösmältningen så är ett annat råd att ta en extra sväng utanför huset innan det bommas igen.

– Man ska gå igenom och rensa hängrännor och avloppsbrunnar så att det inte redan nu har täppts till, säger Erik Arvidsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.