Foto: Scanpix

Tio års kamp för ”En köpfri dag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag anordnas ”En köpfri dag” för tionde året i rad i Sverige. Samtidigt fortsätter julhandeln att slå nya rekord.

Lagom till att julhandeln drar igång uppmärksammas i dag ”En köpfri dag”, där människor världen över uppmanas att avstå från att handla någonting under 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället.

En köpfri dags amerikanska storasyster ”Buy nothing day” (som hölls redan i går) uppmärksammades för första gången av tidningen Adbusters i Kanada för tjugo år sedan, 1992. I dag manifesteras dagen årligen runt om i världen. Men det är svårt att veta när rörelsen kom till Sverige.

– Tidigast man hittat någonting om En köpfri dag på internet var 1998. Den första ordnade aktionen i Sverige hölls för tio år sedan, 2002. Sedan har intresset ökat med åren, säger Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag i Sverige.

Delar ut gratis kramar på stan

Anhängarna till En köpfri dag kommer att dela ut flygblad och gratis kramar på stan. Hur många som egentligen låter bli att handla är svårt att veta.

– Vi har en budget på noll kronor, så vi kan tyvärr inte göra några undersökningar. Men vi märker att många sympatiserar med tanken bakom dagen, säger Göran Hådén.

Men En köpfri dag verkar onekligen kämpa i motvind. Sedan 1990, då handelns organisation HUI Research började sina mätningar, har julhandeln slagit rekord alla år utom 1992 och 1995.

Julhandeln spås slå nytt rekord

I dag konsumerar vi nära dubbelt så mycket i juletid som för femton år sedan. Även i år spås julhandeln slå rekord och omsätta 66 miljarder kronor, även om det är en försiktig ökning med 1,5 procent jämfört med föregående år.

– Jul är jul och det är viktigt för människor med julklappar. Människor har en förmåga att göra av med de pengar de har. Så även om svenskarna sparar mer än någonsin tidigare på grund av att man är orolig för omvärlden och att antalen varsel stiger så köper man julklappar om man har möjlighet, säger Jonas Arnberg, konsultchef på HUI Research.

”Väldigt få säger emot oss nu”

Men Göran Hådén på En köpfri dag tycker ändå att han ser ett trendbrott. Förra årets julhandel var den lägsta ökningen på 15 år för detaljhandeln, och En köpfri dag får färre mothugg i dag.

– Det är väldigt få som säger emot oss nu. Man har noterat att många tycker att det här är bra och så vill man inte stöta sig med dem. För fem år sedan hade Svenskt näringsliv en mångmiljonkampanj mot den konsumtionskritiska rörelsen. Nu verkar man snarare köra med tystnad, säger han.

Tror du att trenden går mot att vi handlar mindre?
– Ja, absolut. Till och med Fredrik Reinfeldt uppmärksammade för ett år sedan att han hört kritik mot konsumtionssamhället och enligt en ny undersökning tycker hälften av svenskarna att det är helt okej med begagnade julklappar. Så det är helt klart en värderingsförskjutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer