Anders Ygeman (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Dags för ny lag om datalagring

Publicerad

Tre veckor efter att EU-domstolen dömt ut den svenska datalagringen tar inrikesminister Anders Ygeman (S) initiativ till en ny lagstiftning. Frågan är hur han ska lyckas jämka ihop kraven från teleoperatörer och åklagare som i dag står väldigt långt från varandra.

Efter beslutet i EU-domstolen har flera åklagare skrivit debattinlägg där de varnar för att bekämpningen av allvarliga brott blir mycket svårare utan tillgång till den stora mängd data som operatörerna fram till slutet av december sparade – i princip all trafik till och från svenska mobiltelefoner och datorer. Huvudargumentet är att trafikuppgifterna ofta är det första och avgörande steget i en brottsutredning.

För teleoperatörerna var domstolens beslut en tidig julklapp. De har i flera år protesterat mot det svenska lagkravet om en bred och generell datalagring. De vill enbart ha en riktad lagring mot personer som misstänks för grova brott och bara efter prövning av domstol eller annan myndighet.

Ingen frivillighet

Nu blir det upp till Anders Ygeman att försöka jämka ihop parterna. I en intervju med DN uppger han att de första kontakterna med operatörerna kommer att tas den närmaste veckan.

Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia, säger till TT att hans bolag medvetet valt att inte ta debatten med åklagarna. Däremot välkomnar han Ygemans initiativ.

– Vi sparar data för vår egen verksamhet och om polis och åklagare på lagliga grunder begär ut den kommer vi att lämna ut den. Men det finns ingen frivillighet i den här saken, vi får bara lämna ut så mycket information som lagen kräver. Efter domen i december får vi inte bryta mot mänskliga rättigheter genom att lagra enligt datalagringsdirektivet. Därför är det jättebra att vi får ett möte med ministern.

– Det är viktigt att vi får en lagstiftning som både tar hänsyn till integriteten och brottsbekämpningen, påpekar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.