Har du ställt fram klockan?

Uppdaterad
Publicerad

Mörkare morgnar och ljusare kvällar väntar. Nu är det nämligen sommartid som gäller.

Moderna datorer och mobiltelefoner ställer visserligen om tiden automatiskt, men kanske har du en gammal väggklocka i köket som nu går fel? Klockan 2 i natt vreds tiden fram en timme.

Sommartiden varar ända fram till slutet av oktober. Söndag den 30 oktober, klockan 03, är det dags att vrida klockan tillbaka en timme och därmed återgå till normaltid, eller vintertid som det också brukar kallas.

1916 var Tyskland först med att införa sommartid, mitt under första världskriget. Flera länder följde efter samma år, däribland Sverige. Det försöket blev kortvarigt och tidsomställningen infördes inte igen förrän 1980.

I USA ser tidsomställning ut att vara på väg bort. Häromveckan röstade senaten med bred majoritet för ett förslag om att införa konstant sommartid, för att få ljusare kvällar. Om förslaget får ett ja även i representanthuset, och president Joe Biden inte sätter sig på tvären, kan den kommande vintertiden bli den sista i USA.

Även i EU finns en politisk vilja att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid, men något beslut om hur och när det i så fall ska ske har inte tagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.