Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Grafik

”Dåliga nyheter för krispartierna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter ganska stora väljarrörelser de senaste månaderna ser det ut som att svensk politik nu gått in i ett opinionsmässigt vänteläge. Krigseffekten på opinionen mattas av, men inrikespolitiken i övrigt har inte tagit fart. Det är dåliga nyheter för riksdagens båda krispartier, som tycks vara fast under riksdagsspärren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer visar inga signifikanta förändringar. Samtliga partier ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra månaden. Av detta kan man ändå dra några slutsatser.

Krigseffekten som bidrog till Socialdemokraterna i början av året tycks vara på väg att ebba ut, i alla fall tillfälligt. De höga förtroendesiffrorna för statsminister Magdalena Andersson har inte spillt över i ytterligare ökat väljarstöd för Socialdemokraterna. ¨

Däremot är det tydligt att det osäkra omvärldsläget har gynnat Socialdemokraterna. Krisartade lägen innebär ofta ett ökat fokus på regeringen, vilket i sin tur tenderar att leda till ökat väljarstöd. Socialdemokraterna ligger nu, med drygt fem månader till valdagen, på en klart högre nivå än i förra riksdagsvalet.

Nato påverkar inte opinionen

Men den krigseffekt som tidigare bidrog till att lyfta partiet ser nu ut att ha ersatts av vad som närmast kan beskrivas som ett inrikespolitiskt vänteläge. Flera inrikesfrågor som tidigare debatterades intensivt har trängts undan från dagordningen, och ännu inte hittat tillbaka dit. I stället har de flesta fortfarande stort fokus på kriget i Ukraina och de säkerhetspolitiska konsekvenserna av Rysslands angrepp.

Och även om man inte kan tala om någon borgfred, som under delar av coronapandemin, är det uppenbart att de frågor som politikerna tvistat om under kriget så här långt, inte längre påverkar opinionen i någon större utsträckning. Dessutom har regeringen framgångsrikt försökt triangulera bort potentiella konfliktytor gentemot oppositionen, till exempel när det gäller de höjda försvarsanslagen.

En annan slutsats av SVT/Novus väljarbarometer är att Moderaternas hårda kampanjande för ett svenskt Nato-medlemskap inte har lett till att partiet ökar i opinionen. Nato-frågan är komplicerad och trots att opinionsmätningar visar en klar övervikt för dem som vill gå med i Nato tycks detta inte påverka partiopinionen särskilt mycket.

Men också moderatledaren Ulf Kristersson kan glädjas åt att hans parti ligger betydligt bättre till i opinionen idag än förra valresultatet. Dessutom är Moderaternas position som största oppositionsparti för tillfället ohotad. Sverigedemokraterna ligger stilla i opinionen och har svårt att nå ut med sina kärnfrågor i ett läge när det mesta av nyhetsrapporteringen kretsar kring Rysslands angrepp på Ukraina.

Behov av valdebatt

För de båda krispartierna Liberalerna och Miljöpartiet är det här ännu besvärligare. När valet närmar sig är dessa partier i ännu större behov av en valdebatt som kretsar kring deras sakfrågor. Båda partierna ligger under riksdagsspärren och är i trängande behov av att kunna uppvisa någon form av uppåtgående trend. I stället tycks de fast förankrade under riksdagsspärren.

Mindre partier kan lätt missgynnas av ett läge där en allvarlig kris i omvärlden upptar väljarnas medvetande. Det blir svårare för småpartier att framstå som relevanta när fokus i stället riktas mot de stora aktörerna, regeringen och det största oppositionspartiet. I ett sådant läge blir det givetvis ännu svårare för Liberalerna och Miljöpartiet att locka nya väljare eller få tillbaka de väljare som flytt.

Liberalerna skulle behöva mer fokus på skola och integration, medan Miljöpartiet längtar efter en förnyad klimatdebatt. Men så länge kriget i Ukraina upplevs som en avgörande fråga också bland svenska väljare blir det svårt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.