Damberg om stödet: ”Blir alltid en diskussion om fördelningen”

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljarder kronor för att kompensera de som fått ovanligt höga elräkningar, föreslog regeringen på onsdagen. Men alla som fått en högre elräkning kommer inte få ta del av stödet.

– Det blir alltid en diskussion om hur man ska fördela det men jag tror folk förstår att det är några som får enormt höga elräkningar, säger Mikael Damberg i SVT:s Aktuellt.

Totalt berörs 1,8 miljoner hushåll av regeringens förslag. Stödet ska utformas som en trappa där hushåll som förbrukar mycket el kommer få mer pengar tillbaka, men mest till dem med en elförbrukning på minst 2 000 kWh per månad.

Det är framförallt boende i små hus och villor som kommer få ta del av stödet säger finansminister Mikael Damberg i SVT:s Aktuellt.

– De här prisnivåerna hade vi inte räknat med och nu slår det väldigt hårt. Det blir alltid en diskussion om hur man ska fördela det men jag tror folk förstår att det är några som får enormt höga elräkningar, säger Mikael Damberg.

Som mest ska ett hushåll kunna få 6 000 kronor men det är inte klart vad den undre gränsen för att få ta del av stödet blir. Men alla som fått en dyrare elräkning kommer inte kompenseras ekonomiskt.

– Då räcker inte pengarna till, det här är sex miljarder kronor så det är enormt mycket pengar vi lägger. Det här ger mer till de som drabbats av höga prisökningar än andra förslag som diskuterats, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.