Foto: SVT

Damberg om demonstranterna: ”Total brist på respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Fem poliser skadades under lördagens demonstration mot coronarestriktioner i Stockholm.

”Att angripa en polis är inte bara oacceptabelt, det är ett allvarligt brott som kan ge fängelsestraff”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm gick under namnet Tusenmannamarschen för frihet & sanning och samlade omkring 600 personer, enligt polisens bedömning.

Enligt gällande regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är det förbjudet att samlas fler än åtta personer, på grund av risken för att smittas av covid-19.

”Tiden för stora folksamlingar är inte här. Att följa ordningslagen är inte frivilligt”, skriver Mikael Damberg till TT.

”Restriktionerna om max åtta personer vid demonstrationer finns av en viktig anledning och det är för att minska smittspridningen”, fortsätter han och pekar på att det nu är ett allvarligt läge där alla måste ta sitt ansvar.

Hätsk stämning

Polisen upplöste manifestationen, som inte hade ansökt om tillstånd, men demonstranterna fortsatte mot Kungsträdgården och stämningen var bitvis hätsk.

Runt 50 personer kördes bort i bussar.

Fem poliser skadades under demonstrationen. En av dessa fördes till sjukhus för vård och kontroll, men har lämnat sjukhuset.

”Polisen agerade professionellt för att se till att demonstrationen löstes upp. Mina tankar går till den vårdpersonal som sliter i pandemin och som möttes av demonstranternas totala brist på respekt, men särskilt till de poliser som skadades under gårdagens demonstration”, säger Mikael Damberg.

Ingen frihetsberövad

Enligt polisens presstalesperson Per Fahlström är det ingen person som sitter frihetsberövad på söndagsförmiddagen.

– Men det är fortfarande folk som misstänks för brott, säger Per Fahlström.

Polisen har tidigare meddelat att 50 personer avlägsnats från manifestationen, och att omkring 600 personer deltog i demonstrationen.

– Det var en ganska stor kommendering, med mycket folk som jobbade, så vi håller på och sammanställer exakta siffror nu, säger Per Fahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet