Damberg: ”Islamistiska krafter som tar till våld ett av största hoten mot Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Alla krafter som utmanar demokratin och jämställdheten, eller begränsa yttrandefriheten och vårt sätt att leva, måste bekämpas, menar inrikesminister Mikael Damberg.

– I dag i Europa är islamistiska krafter som tar till våld ett av de största hoten mot Europa. Den svenska staten kan inte vara neutral när folk vill förändra vår demokrati, säger han.

Den svenska polisen beslutade i veckan att inleda en ”nationell särskild händelse” för att snabbt kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat. Detta efter tre terrordåd i Frankrike och Österrike de senaste veckorna. Vid dådet i Wien i måndag sköts fyra människor ihjäl av en 20-årig IS-anhängare.

– Då är det viktigt att Sverige har förhöjd beredskap att kunna hantera särskilda händelser. Det finns en risk att man också inspirerar andra via dessa dåd och då har myndigheterna kommit fram till att man vidtar försiktighetsåtgärder för att se till att vi kan agera väldigt snabbt, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Agenda.

Mikael Damberg vill också att man ser över miljöerna där människor radikaliseras.

– Vår svenska grundlag är inte neutral, den är demokratisk. Ställer man inte upp på yttrandefrihet och den jämställdhet vi har i vårt land, då ska dessa krafter motarbetas och bekämpas. Det är därför jag tror att man inte bara kan titta på det konkreta terrorhotet, man måste också titta på miljöerna där radikalisering sker.

Ingen förhöjd terrorhotnivå

Inrikeministern vill inte kommentera ryktena som har cirkulerat gällande ett befarat terrordåd. Han menar dock att om läget varit så pass hotfullt hade terrorhotnivån höjts.

– Inte så att myndigheterna har gått upp till nivå 4. Vi har redan en förhöjd terrorhotnivå mot Sverige, men skulle myndigheterna se att det fanns ett akut terrorhot som ligger förestående, då skulle man säkert höja terrorhotnivån mot Sverige och det har man inte gjort.

Samtidigt anser han att den ökade polisnärvaron och den nationella särskilda händelsen behövs.

– Det är inte så ofta man har 3-4 attentat på rad på kort tid, då finns det en ökad vaksamhet och starkare beredskap. Svensk polis och säkerhetspolis har också en mycket starkare kontraterrorberedskap i dag än bara för 5-6 år sedan. Man har större förmåga att agera i dag än tidigare, det använder man nu i ett lite osäkert läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.