Daniel Sjölin tar över Idévärlen efter Erik Schüldt. Foto: Mårten Levin/Jonas Ekströmer/TT (Montage)

Daniel Sjölin tar över Idévärlden

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturprogrammet Babels tidigare programledare Daniel Sjölin tar över Idévärlden. Och han ser fram emot sitt nya programledarjobb.
– Det är ju att få betalt för att sitta tänka. Jag har fått betalt för att sitta och läsa tidigare men nu ska jag få det för att tänka. Det är alldeles fantastiskt. Det är ren glädje, säger Daniel Sjölin.

Under sju år ledde Daniel Sjölin litteraturprogrammet Babel i SVT. Snart är han tillbaka i och med att han nu tar över Idévärlden, programmet som låter tre tänkare vända och vrida på ett ämne under en timme.

– Det är underbart att man faktiskt får veckla in sig, tv-mediet klarar faktiskt av att hantera abstrakta frågor. Det är lättare i radio men går också i tv om man gör det på ett bra sätt och detta är en jättefin form för det. Men jag är lite orolig för de fina läderfåtöljerna och allt det där. Jag är en innebandykille från början och detta är mer en salong.

Satsar på succé

Den nya säsongen börjar spelas in i dagarna och första programmet sänds 14 januari nästa år. Första säsongen, med Eric Schüldt som programledare, fick ett varmt mottagande, något Daniel Sjölin hoppas ska upprepas.

– Ja, eller jag hoppas åtminstone på ett ok mottagande. Eric var väldigt bra i den här rollen, med sin lugna och eftertänksamma stil. Jag kan vara väldigt ettrig av mig och det är inte alltid lätt att komma efter en person som Eric. Mitt första mål är att inte paja det som har byggts upp.

– Men jag är bra på att inte förstå saker på ett bra sätt, så det ska nog gå bra.

I TV redan i kväll

I kväll deltar han i programmet Opinion live för att diskutera de senaste skandalerna i kulturvärlden tillsammans med författarna Stig Larsson och Nina Lekander.

– Jag har alltid tidigare försvarat Svenska Akademien men efter metoo tycker jag att den måste förändras, säger han.

Daniel Sjölin vill se mer öppenhet både i Akademien och runt valet av nobelpristagare.

– De borde avdramatisera det hela och ha en kortlista över vilka kandidater de väljer mellan så att vi alla kan läsa inför att vinnaren presenteras.

”Fungerar ju utmärkt”

Stig Larsson delar inte Sjölins syn på Akademien och menar att kritiken som riktats mot instituionen bottnar i en avundsjuka hos journalister som egentligen vill vara kulturpersonligheter.

– Svenska Akademien fungerar ju alldeles utmärkt. Det är människor som är väldigt kunniga. Journalisterna kommer inte in i Akademien, de är ju okunniga. Vi säger att vi ska skicka ett skridskolandslag till Korea nu då. Ska vi skicka mig? Nej, för jag är inte bra på skridskor. De får la skicka någon som kan åka skridskor.

Opinion live sänds 22.00 i kväll i SVT1.

Idévärlden har premiär 14 den januari 2018 och sänds åtta söndagar i följd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer