Postnords huvudkontor i Solna utanför Stockholm. Foto: Adam Wrafter/SvD /TT

Dansk Folkeparti vill skiljas från Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Danmark bör lämna det nordiska postbolaget Postnord som Danmark äger tillsammans med Sverige. Det anser Dansk Folkeparti som menar att posttjänsten blivit sämre i Danmark.

Senast 2020 bör Danmark ha lämnat det nordiska postsamarbetet i Postnord, anser det nationalistiska Dansk Folkeparti.

– Vi måste begära skilsmässa från svenskarna och se till att få tillbaka posttjänsten i danska händer, säger Hans Brodersen som är Dansk Folkepartis talesperson i postfrågor, enligt DR.

Postnord ägs till 60 procent av svenska staten och 40 procent av danska staten. Det skapades 2009 då svenska och danska postbolagen gick ihop och bildade ett gemensamt bolag.

”Mindre inflytande”

Dansk Folkeparti, som är Danmarks nästa största parti med 21,1 procent av rösterna i Folketinget, anser att Danmark bör ha en egen nationell posttjänst.

Anledningen är att Sverige har för stort fokus på frågor som gynnar Sverige. Samtidigt har posttjänsten blivit sämre i Danmark, menar Dansk Folkeparti.

– Jag anser att vi har mindre och mindre inflytande över hur posttjänsten bedrivs i Danmark. Vi måste titta på detta med helt nya ögon, säger Brodersen.

– För att vi ska få en pålitlig posttjänst igen måste vi få hem verksamheten. Det kommer att kosta lite pengar och det får vi ta ansvar för, fortsätter han.

”Ekonomiskt självmål”

Men enligt den danska professorn i ekonomistyrning, Per Nikolaj Bukh, på Ålborgs universitet skulle det vara ”ekonomiskt självmål” om Danmark lämnar Postnord.

Det kan innebära flera hundra miljoner danska kronor i ökade kostnader som vältras över på de danska kunderna, menar han.

– Det kommer att innebära en enorm fördyring och därmed slöseri med samhällets resurser.

– Pengarna kommer antingen att tas in genom höjda porton eller så måste staten skjuta till pengar. Det blir de danska skattebetalarna som får betala, säger Per Nikolaj Bukh till DR.

I Ekots lördagsintervju på lördagen får Postnord Sveriges chef Annemarie Gardshol frågan om Dansk Folkepartis förslag:

– Nu sitter jag ju här som Sverige-vd och inte koncernchef och inte heller ägare, så att det är kanske inte rätt av mig att kommentera politiska utspel.

– Men hela tanken med Postnord som koncern är att vi ska vara ett bolag för Norden och jag tror att det finns stora fördelar om man ska bygga ett stort logistikföretag på sikt att vi är en koncern som täcker de fyra nordiska länderna, säger Annemarie Gardshol.

SVT Nyheter har även sökt Postnords styrelseordförande och näringsministern för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.