Analys: ”Dansk-norska beskedet smärtsamt bakslag för regeringen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu tar Sverige de första stegen för att öppna upp igen efter coronakrisen. Räkna dessutom med nya besked nästa vecka om mildrade reserestriktioner inför sommaren. Samtidigt är fredagens dansk-norska uppgörelse att svenskar ännu inte är välkomna ett smärtsamt bakslag för den svenska regeringen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverige har till skillnad från många andra europeiska länder inte haft någon fullskalig ”lockdown”, men däremot ett flertal hårda restriktioner för att begränsa smittspridningen.

Flera av dessa restriktioner upphävs nu. Högskolan, gymnasierna och komvux öppnas återigen, först för sommarkurser och sedan för normal undervisning från och med höstterminen. Samtidigt tillåts idrott på elitnivå vilket öppnar för bland annat allsvenskan i fotboll från mitten av juni.

Planen var också, enligt SVT:s källor, att redan denna vecka mildra restriktionerna för inrikes resor i sommar. Folkhälsomyndigheten begärde dock ytterligare tid för att kunna utvärdera och analysera smittspridningen den senaste tiden innan myndigheten ansåg sig vara beredd att fatta ett definitivt beslut.

Oklart hur sommarreglerna formas

Just nu gäller en ganska oklar rekommendation att svenskar inte ska resa längre än två timmar i bil från bostaden. En rekommendation som framstår som än mer besynnerlig med tanke på att tusentals danskar varje helg tar bilen över Öresundsbron till Sverige för att besöka sina fritidshus.

Öppnas högskolorna för utbildningar i sommar är det också rimligt att anta att reserestriktionerna behöver mildras. 

Den exakta utformningen av vilka regler som ska gälla i sommar är dock oklar. Den hårt pressade besöksnäringen trycker på för helt upphävda restriktioner. Sommaren är högsäsong för denna bransch och i vågskålen ligger tusentals arbetstillfällen.

Ännu ingen dansk-skånsk uppgörelse

När Norge och Danmark nu öppnar gränsen för resor mellan länderna blir det också svårare för svenska politiker och myndigheter att upprätthålla legitimiteten i strikta reserestriktioner inom Sverige.

Samtidigt är det ett faktum att Sverige är betydligt hårdare drabbat av coronasmittan än både Norge och Danmark.

Därför är Sverige också undantaget från fredagens dansk-norska uppgörelse, som innebär i princip fritt resande mellan länderna.

Det ger dessutom kritikerna av det svenska agerandet under coronakrisen vatten på sin kvarn. Förhoppningarna i Skåne är att få en regional överenskommelse med Danmark, men där är vi ännu inte.

Och i riksdagen tilltar nu kritiken. Av allt att döma är den beramade borgfreden nu i allt väsentligt över. Oppositionen skärper tonen i flera frågor kopplade till den svenska smittbekämpningen.

Kommissionen är den nya konflikten

I fredagens riksdagsdebatt anklagade både Sverigedemokraterna och Moderaterna regeringen för att bära huvudansvaret för att äldre inte kunnat skyddas på landets äldreboenden. Samtidigt kritiserar oppositionen regeringen för att målet om 100 000 testade per vecka ännu inte har uppnåtts.

En tredje fråga där politisk konflikt nu råder är synen på en särskild coronakommission som ska granska det svenska agerandet under krisen. Flera oppositionspartier kräver att en sådan kommission omedelbart ska tillsättas, medan regeringen vill vänta tills krisen är över. Här lär tonläget höjas ytterligare nästa vecka när Moderaterna tar initiativ i riksdagens konstitutionsutskott för att försöka köra över regeringen och tvinga fram en kommission. Det är alltså upplagt för en allt hårdare politisk debatt om hur Sverige har hanterat coronakrisen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.