Danska Downsrön kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

-Debatten som nu förs kring Downs syndrom är cynisk och leder till att tusentals människor känner sig påhoppade, säger Helene Forssbaeck, ordförande i Svenska Downföreningen.

Detta med anledning av de rön som publicerades i gårdagens Berlingske Tidene.

Enligt de danska rönen kommer det år 2030 inte längre att födas några barn med Downs syndrom i Danmark. Mellan åren 2004 och 2011 har antalet barn som föds i Danmark med Downs syndrom minskat med 13 procent per år.

-När man för en debatt som denna måste man fråga sig vilket syftet är. Här handlar det inte om att vilja utrota en sjukdom, det handlar om att välja bort barn, säger Forssbaeck.

Information viktig vid diagnos

Enligt Helene Forssbaeck råder det många förlegade uppfattningar kring Downs syndrom och hon påpekar att det är viktigt att kvinnor som ställs inför valet att göra en abort vid en Downdiagnos får veta vad det är de väljer bort.

-Att leva med Downs i dag skiljer sig från den situation man befann sig i för ett antal decennier sedan. Personal inom vården måste informera blivande föräldrar om vad det innebär att leva med Downs syndrom, säger Forssbaeck.

Tror inte på danska rön

Även Marc Bygdeman, professor emeritus i kvinnosjukvård och ledamot av Socialstyrelsens rättsliga råd, påpekar vikten av information kring Downs syndrom.

Bygdeman tror inte heller på de danska rönen, och framförallt tror han inte att Sverige går samma scenario till mötes.

-Många svenska föräldrar accepterar ett barn med Downs syndrom, men det finns inga exakta siffror på hur många kvinnor som väljer att behålla sitt barn efter att ha fått diagnosen,säger Bygdeman.

Enligt en studie av Marc Bygdeman som genomfördes för sju år sen kunde man inte se någon ökning av antalet aborter till följd av konstaterade kromosomskador på fostret jämfört med siffror från 1980-talet.

Diagnos med brett spektrum

Bygdeman hoppas att man i framtiden med hjälp av utvecklad fosterdiagnostik ska kunna bestämma i vilken grad barnet kommer att vara funktionshindrat.

-Även om det visar sig att fostret har Downs syndrom handlar det om en diagnos med ett brett spektrum. Många av de här barnen klarar sig ju väldigt bra, säger Marc Bygdeman.

Anna Grönberg

anna.gronberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.