Därför ägnar Agenda hela sändningen åt de äldre och coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

De äldre skulle skyddas. Så har det hetat från myndigheter och politiker under hela coronapandemin. Ändå är det just de äldre som drabbats värst.3 225 personer har nu avlidit av covid-19. Närmare 90 procent av dem har varit 70 år eller äldre.

Nya siffror från Socialstyrelsen i veckan visar dessutom att varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboenden eller särskilt boende som det kallas. Ytterligare en fjärdedel av de avlidna hade kommunal hemtjänst.

Enligt de mest aktuella siffrorna från Socialstyrelsen hade 2 541 personer över 70 år avlidit av covid-19, fram till och med den 7 maj. 1 333 av dem (52%) bodde på ett äldreboende. Ytterligare 683 (27%) hade hemtjänst. Hur kunde de äldre drabbas så hårt av viruset?

Nyhetsbloggen

Möter äldre och anhöriga

Agenda ägnar hela sändningen den 10 maj åt situationen för de äldre i coronakrisens spår. Det handlar totalt om mer än 1,5 miljoner människor i Sverige som är över 70 år.

I ett inslag möter vi journalisten Björn Hygstedt, vars 92-åriga pappa smittades av covid-19 på sitt äldreboende och avled 13 dagar senare utan att få träffa sina anhöriga en sista gång. Björn känner en stor vrede över att det kunde bli så här.

– Jag skyller på aningslösa politiker. Det var ju de äldre vi skulle skydda.

I ett annat inslag möter vi 92-åriga Erik Eriksson som bor på ett äldreboende i Norrtälje kommun. Alla hans normala aktiviteter, som bridge och dans, är inställda och Erik tillbringar den mesta tiden ensam i sin lägenhet. En gång om dagen får han gå ut en kort promenad i omgivningen.

Agenda träffade honom under den dagliga promenaden. Vårt team är noga med att hålla avstånd och vi använder munskydd och plasthandskar. Mikrofonen är placerad på ett långt stativ.

– Jag blir lite deppig ibland men jag får tänka på att jag inte är ensam. Det är ju så för alla, säger Erik Eriksson.

Han saknar sina barnbarnsbarn som han inte har kunnat träffa på flera månader. De kan nu bara pratas vid per telefon. Barnens mamma arbetar på Agendaredaktionen.

Varför smittades så många?

I Agendas studio ställer vi frågan om hur det kunde bli så många som smittades och dog på landets äldreboenden? Och hur kan vi undvika att smittan fortsätter att spridas bland de äldre?

Med i programmet finns socialminister Lena Hallengren (S), Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, Folklhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt psykiatriprofessorn Ingmar Skoog som leder Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Vi undrar också hur länge de äldre ska behöva sitta i karantän utan möjlighet att träffa sina nära och kära. Vad betyder långvarig ensamhet för äldres hälsa?

Vi intervjuar 86-åriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) som befinner sig i hemkarantän i sommarstugan. Hon oroar sig för vad som händer med alla 70-plus om isoleringen ska fortsätta i flera månader till. Barbro Westerholm är själv läkare och har också bakgrund som generaldirektör för Socialstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet