Fattiga familjer har inte råd med all utrustning som krävs på uteförskolor. Foto: SVT

Därför är det högsäsong för gräspollen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det uppmäts höga halter av gräspollen i stora delar av landet. Det varierade vädret med sol, regn och sol om vart annat gör att gräset trivs.

LÄS MER: Ny livskvalitet för pollenallergikerna

Vädret den senaste tiden har varierat i delar av landet. Sol, regn och uppehåll om vart annat gör att gräset blommar – vilket leder till stor risk för höga pollenhalter. SVT:s meteorolog Deana Bajic förklara hur det hänger ihop.

– Som vi har nu med skurar blandat med uppehållsväder gör att gräset blommar. Gräset trivs helt enkelt vid skurar och sol, säger Deana Bajic.

Nu är det stor risk för gräspollen. Foto: SVT

LÄS MER: Pollenallergiker kan få hjälp av app

Men stora mängder regn kan minska risken för höga pollenhalter. Regnet ”tvättar” bort pollen i luften. I norra delarna av landet är till exempel pollenhalterna för gräs lägre än i södra delarna.

LÄS MER: Så klarar du pollensäsongen

– I norr har det regnat en del den senaste tiden, vilket har tvättat bort pollen, säger Deana Bajic.

Torrt väder väntas i veckan

I veckan väntas torrt väder i södra delarna av landet och det råder fortfarande stor risk för höga pollenhalter. Under torsdagen kommer det ett regnområde söderifrån vilket kan sänka nivåerna tillfälligt. Det ostadiga vädret i norr den senaste tiden innebär att uppehållsväder och sol kan öka pollennivåerna för gräs.

LÄS MER: Det här är värsta vädret för pollenallergikerna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.