Vem som helst kan registrera vilken domän som helst, så länge det valda namnet inte bryter mot lagen eller gör intrång i någon annans rätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför är det möjligt att registrera en felstavning av polisen.se

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan en privatperson registrera en domänadress som är så lik polisens egna att mejl hamnar fel på grund av en enkel felstavning? Och varför är det ens möjligt? Det beror på att det är fritt fram att utan förhandsprövning registrera såväl .se- som .nu-adresser.

Ett domännamn är det du skriver i din webbläsare när du exempelvis vill komma in på polisen.se eller svt.se. Till det kan man koppla andra tjänster, till exempel en e-postadress.

I Sverige är det Internetstiftelsen som ansvarar för registreringen, administrationen och den tekniska driften av internets svenska toppdomän, .se. 

Registreringen av både .se- och .nu-adresser sker via någon av organisationens återförsäljare, så kallade registrarer, vilket många gånger är webbhotell.

I princip fritt fram

Det finns ingen organisation eller myndighet som kontrollerar domännamn vid registrering. Tvärtom övergick Sverige 2003 från ett system med förprövning till efterprövning.

Därför är det i princip fritt fram för vem som helst att registrera vilken domän som helst, så länge det valda namnet inte bryter mot lagen eller gör intrång i någon annans rätt, exempelvis ett varumärke.

– Det fanns en tid då vi tillsammans med andra toppdomäner hade väldigt strikt förprövning där vi satt och dömde i varje ansökan. Det är inte hållbart i det digitala samhället vi lever i i dag, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Agerar inte

Att registrera domännamn som påminner om befintliga domännamn eller varumärken kallas för typosquatting, eller URL-kapning. Detta är ett sätt att utnyttja felstavningar för att exempelvis leda människor till andra sidor för att få annonsintäkter, genomföra nätbedrägerier eller för att fånga upp mejl.

Internetstiftelsen agerar inte mot webbsidor som misstänks bedriva oseriös eller olaglig verksamhet.

Är man missnöjd med en registrering eller om man anser att den är felaktig kan man däremot vända sig till Internetstiftelsen och överklaga den genom att ansöka om ATF, ett alternativt tvistlösningsförfarande.

Misstänker man brott kan man göra en polisanmälan. Vid ett senare domtolsbeslut kan ett domännamn avregistreras, alltså stängas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.