Psykologen Dan Katz berättar om varför det ibland kan kännas svårt att aktivera sig när man har tråkigt. Foto: Storyblocks/SVT

Därför är det så viktigt att aktivera sig

Publicerad

Fler och fler restriktioner, mindre och mindre att göra. Men att fortsätta hitta sätt att aktivera sig på är mycket viktigt för att vi ska fortsätta må bra.

– Man ska inte vänta på rätt känsla, man ska inte vänta på att man får en bra ide. Man ska aktivera sig även om det inte känns så, säger psykologen Dan Katz.

Att sitta hemma och plötsligt inte kunna göra saker man vanligtvis brukar eller vill göra, kan vara påfrestande.

– Det ligger någonting i det här när vi blir nedslagna, ibland till och med deprimerade, att vi blir passiva och passivitet föder ännu mer passivitet, säger Dan Katz.

Därför är det viktigt att aktivera sig själv och kanske är det nu man får tid att göra saker man tidigare tänkt på att göra.

– Det kan vara enkla saker som att ägna sig åt att lära nya maträtter. Det kan vara saker som att bestämma sig för att sortera hemma. Passa på att ta den här möjligheten. Även fast det kan kännas trögt i början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.