Hör Jan Albert, professor i mikrobiolog och smittskydd, förklara varför virusvarianterna smittar olika mycket. Foto: SVT Grafik/CoVSurver/GSIAID

Därför är vissa virusvarianter mer smittsamma än andra

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som gör att vissa virusvarianter tycks smitta fler än andra? Här är teorierna.

Först och främst: Det är inte helt klarlagt varför vissa varianter smittar mer än andra.

Men en huvudteori är att mutationer på virusets spikprotein – de små taggarna som viruset använder för att ta sig in i cellen – gör att det lättare binder vid cellernas receptorer. Man kan likna det vid ett mer effektivt kardborreband.

Coronapandemin

En specifik mutation som går under namnet S:N501Y återfinns i samtliga tre varianter (brittiska, sydafrikanska och brasilianska) som i dag tycks vara mer smittsamma.

Just den mutationen tros därför spela en nyckelroll även om andra mindre uppmärksammade mutationer kan påverka viruset på liknande sätt. 

Hör Jan Albert, professor i  smittskydd, utveckla svaret i videon ovan.

Alternativa förklaringar

En annan teori är att den smittsamma perioden blir längre eller att smittsamheten startar tidigare, innan personen får symtom, hos personer som bär de nya varianterna.

– Det skulle kunna bidra till att viruset smittar lite lättare. Det är möjligt att de komponenterna också finns tack vare den här förändringen i bindning till cellen, säger Jan Albert.

En tredje teori är att de nya varianterna påverkar hur stora mängder av viruset den smittade personen bär på. Större mängder virus i kroppen skulle kunna resultera i en större spridning genom aerosola droppar när den smittade personen exempelvis hostar eller pratar. Men nya studier tycks tala emot den förklaringen.

– Detta är ju en ganska logisk möjlighet, men det finns åtminstone en preliminär forskningsrapport som indikerar att virusnivåerna i luftvägarna inte skiljer sig mellan den brittiska mer smittsamma varianten och ”vanliga” varianter, säger Jan Albert.

Smittar mer under vintern

Gemensamt för alla kända varianter av Sars-cov-2, och även för andra former av coronavirus, är att smittspridningen är betydligt större vintertid än sommartid.

– Det beror på en kombination av saker. Vi är mer inomhus under vintern där luften är torrare vilket gör att utandningsdropparna flyger lite längre. Dessutom blir våra slemhinnor sämre i sin immunförmåga under vintern, säger Jan Albert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet