Foto: TT/Faksimil

Därför ber svenskar en t-shirtbutik i Pakistan om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Ett rykte spreds på sociala medier om att bokhandeln Pocketshop skulle sluta sälja författaren Katerina Janouchs böcker på grund av hennes politiska åsikter. Då påbörjades en kampanj att överösa butikens Facebooksida med en enorm mängd enstjärniga betyg. Nu har även en annan ”Pocketshop” drabbats av det svenska raseriet – en t-shirtbutik i Pakistan.

Den alternativa Pocketshop uppger på sin inte särskilt frekvent uppdaterade Facebooksida att de är ”Pakistan Largest Brand Marketplace”. Då de har ett likadant namn har ett par svenska bottenbetyg nått hela vägen dit, i stället för till den svenska Pocketshop.

”Det är så sorgligt att i Sverige 2018 censureras författare på grund av deras åsikter!!!”, skriver en svensk användare som motivation till sin enda stjärna.

”Some stupid people in Sweden”

Av sympati för den skada den pakistanska butiken potentiellt skulle kunna lida av till följd av de många låga betygen, så har en stor mängd svenska användare nu gått in och kontrat med en bukett av femstjärniga betyg.

”I’m sorry you got a lot of negative reviews you had nothing to do with! Some stupid people in Sweden thinks you have a book store in Sweden because they can't read”, skriver en användare.

T-shirtbutiken har själva inte kommenterat vare sig hyllningarna eller ”kritiken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.